Melanie Schultz, minister van Verkeer en Waterstaat, heeft de Tweede Kamer laten weten half oktober te beginnen met een testperiode van het zogenaamde ‘alcoholslot’. Iedere automobilist die na december betrapt wordt met een alcoholpromilage van 1,3 in het bloed zou vervolgens in aanmerking komen voor het apparaat. 

De ingebouwde blaascontrole zorgt voor een alcoholslot op het startcircuit van de auto. Enkel wanneer het alcoholpromillage onder de 0,2 uitkomt, slaat de motor aan. Ook tijdens het rijden dient diverse male geblazen te worden, om te controleren of de bestuurder het appraatje wel echt gebruikt heeft. 

 

Misbruik van het alcoholslot lijkt lastig: de geblazen adem wordt tevens gecontroleerd op vochtigheidsraad en warmte. Eens in de zoveel tijd zal het apparaat blaasgegevens doorsturen naar de Rijksdienst voor Wegverkeer. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding