Berlusconi en zijn regering moeten plaatsmaken voor een regering van nationale eenheid, zo bepleit de vooraanstaande zakenman Luca di Montezemolo in een ingezonden brief in dagblad La Repubblica. Volgens de Ferrari-topman is er geen andere uitweg voor Italië.

‘Er is geen minuut te verliezen. De spaargelden van de Italianen, de sociale cohesie en ons lidmaatschap van de euro staan allemaal op het spel’, schreef di Montezemolo. De topman benadrukte dat er geen tijd is om te wachten tot de politiek met een oplossing komt. ‘De premier moet zich realiseren dat het land alleen gered kan worden met een regering van publieke veiligheid.’

De rente op vijfjarige Italiaanse staatsobligaties steeg maandag tot het hoogste niveau sinds de invoering van de euro. Obligatiehandelaren rekenen erop dat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi er niet in zal slagen de toegezegde bezuiningen door te zetten door tegenstand in het Italiaanse parlement. Ook bleek maandag dat het werkloosheidcijfer in Italië is gestegen naar 8,3 procent, het hoogste niveau in bijna een jaar. Ook de inflatie is opgelopen naar het hoogste niveau in drie jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding