Zonder winterbanden minder uitkering na autoschade

Duitse verzekeraars en rechters oordelen dat automobilisten die zonder winterbanden betrokken raken bij een ongeval in winterse omstandigheden, voor een flink deel zelf moeten opdraaien voor de kosten.

Dit meldt het Assurantie Magazine. Deze chauffeurs zou nalatigheid te verwijten zijn, "en dat komt in de verzekeringsuitkering tot uitdrukking." Duitsland kent nog geen echte winterbandenplicht. Politie en justitie gaan voor boetes en veroordelingen uit van de weersomstandigheden van het moment. "Met zomerbanden rijden tijdens sneeuwval staat gelijk aan grove nalatigheid", stelt een vertegenwoordiger van de afdeling Verzekeringsrecht van de Duitse advocatenvereniging. "De cascoverzekeraar staat in zo’n geval volledig in zijn recht de uitkering te korten."

Het Oberlandesgericht in Frankfurt heeft al eens een klacht over een volledige claimafwijzing door een verzekeraar afgewezen, maar op basis van het nieuwe verzekeringsrecht moet altijd een percentage worden uitgekeerd. Ook automobilisten die ogenschijnlijk buiten hun schuld op zomerbanden betrokken raken bij een ongeval in de winter, moeten een korting van de uitkering vrezen. Als de schade met winterbanden voorkomen of beperkt had kunnen worden, zullen ook zij voor een deel eigen schuld toegewezen krijgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Tsja, maar laten we de Duitse verzekeraars niet verwarren met de Nederlandse. Die zien het rijden op zomerbanden in Duitsland niet als grove nalatigheid en alle Nederlanders zijn dus in ieder geval wel onder Casco-dekking, zelfs in Duitsland. Ik denk wel dat je dan een boete krijgt bij een aanrijding… Misschien handig als we dat hele winterbandengedoe eens Europees synchroniseren?

Geplaatst door: Chriz op
Zonder winterbanden minder uitkering na autoschade - Automobielmanagement.nl

Zonder winterbanden minder uitkering na autoschade

Duitse verzekeraars en rechters oordelen dat automobilisten die zonder winterbanden betrokken raken bij een ongeval in winterse omstandigheden, voor een flink deel zelf moeten opdraaien voor de kosten.

Dit meldt het Assurantie Magazine. Deze chauffeurs zou nalatigheid te verwijten zijn, "en dat komt in de verzekeringsuitkering tot uitdrukking." Duitsland kent nog geen echte winterbandenplicht. Politie en justitie gaan voor boetes en veroordelingen uit van de weersomstandigheden van het moment. "Met zomerbanden rijden tijdens sneeuwval staat gelijk aan grove nalatigheid", stelt een vertegenwoordiger van de afdeling Verzekeringsrecht van de Duitse advocatenvereniging. "De cascoverzekeraar staat in zo’n geval volledig in zijn recht de uitkering te korten."

Het Oberlandesgericht in Frankfurt heeft al eens een klacht over een volledige claimafwijzing door een verzekeraar afgewezen, maar op basis van het nieuwe verzekeringsrecht moet altijd een percentage worden uitgekeerd. Ook automobilisten die ogenschijnlijk buiten hun schuld op zomerbanden betrokken raken bij een ongeval in de winter, moeten een korting van de uitkering vrezen. Als de schade met winterbanden voorkomen of beperkt had kunnen worden, zullen ook zij voor een deel eigen schuld toegewezen krijgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Reacties

Tsja, maar laten we de Duitse verzekeraars niet verwarren met de Nederlandse. Die zien het rijden op zomerbanden in Duitsland niet als grove nalatigheid en alle Nederlanders zijn dus in ieder geval wel onder Casco-dekking, zelfs in Duitsland. Ik denk wel dat je dan een boete krijgt bij een aanrijding… Misschien handig als we dat hele winterbandengedoe eens Europees synchroniseren?

Geplaatst door: Chriz op