Dit schrijft Catharina Elmsäter-Svärd, minister van infrastructuur naar aanleiding van de vele ongelukken met vrachtauto’s in de winter. "Omdat de meeste winterbanden echter toch voldoende profiel hebben, wil de minister onderzoeken wat de reden is dat er zoveel vrachtwagens van de weg raken."

Zweden Vandaag schrijft dat er ieder jaar weer een discussie is over of dit kan worden voorkomen door winterbanden verplicht te stellen in plaats van de huidige wettelijke 5 millimeter profieldiepte. "Nu heeft 80 procent van de Zweedse en bijna 60 procent van de buitenlandse chauffeurs winterbanden onder de auto. De problemen in het winterverkeer blijven echter toch bestaan. Het is dan ook niet uitgesloten dat er volgend jaar een wetswijziging komt omtrent winterbanden voor vrachtwagens." Vorige winter werd onderzoek uitgevoerd naar de profieldiepte van vrachtauto’s. Daaruit bleek dat 95 procent van de onderzochte vrachtauto’s een goede profieldiepte had.

Volgens Zweden Vandaag betekent dit dat een goede profieldiepte alleen niet genoeg is, maar dat ook winterbanden noodzakelijk zijn. Als de nieuwe winterbandenwet er komt, zou deze in de winter van 2012-2013 moeten worden ingevoerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding