Het kantoor van de premier heeft een bestelling van 130 exemplaren van de Renault Latitude (een sedanversie van de Laguna; zie foto) afgeblazen naar aanleiding van een diplomatieke rel over een Franse wet.

De order gaat nu naar het Amerikaanse Ford, dat de Transit Connect in Turkije produceert. Ook wordt afgezien van het plan om de premier een elektrische auto van Renault, de Fluence ZE (Zéro Emission) cadeau te doen. Het Turkse ministerie van Wetenschap, Industrie en Technologie koopt bij nader inzien niet een tiental van deze auto’s.

Turkije is gekwetst door de recente Franse wet die het strafbaar stelt volkerenmoord te ontkennen. In Turkse ogen is deze wet gericht op de massamoord op de Armeniërs in het Ottomaanse Rijk vooral in 1915. Buiten Turkije wordt aangenomen dat die volkerenmoord systematisch is gepleegd. Turkije bestrijdt dat als erfgenaam van het rijk.

Dat nu juist Renault hard wordt aangepakt, komt doordat deze autofabrikant voor 15 procent eigendom is van de Franse staat en dus een aantrekkelijk doelwit voor de grieven van de Turken. Maar met het annuleren van de order voor de Latitude treffen zijn geen enkele Fransman, want dit model wordt bij dochter Samsung Motor in Zuid Korea gemaakt.

Bron: Autointernationaal

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding