De rechtszaak was aangespannen door Bernd van der Meulen, hoogleraar Recht en Bestuur aan de universiteit van Wageningen. Hij had een boete van 99 euro voor een snelheidsovertreding gekregen. Die betaalde hij, maar hij tekende bezwaar aan tegen de zes euro aan administratiekosten. Die zaak heeft hij nu dus gewonnen.

Mensen die een straf krijgen, hoeven niet te betalen voor de uitvoering daarvan. "De wetgever heeft nu voor de sanctie geldboetes een uitzondering gemaakt op de grond dat die bijdrage bescheiden is en de incasso ervan niet veel kosten met zich meebrengt", aldus de rechtbank, die vindt dat een dergelijke uitzondering onterecht is. Het ministerie van Justitie kon nog niet reageren op de uitspraak, die vrijdag bij het departement binnenkwam. "We bestuderen de uitspraak", aldus een woordvoerder. (Plein Plus / Autoleasewereld)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding