De petitie van de KNAC roept de overheid op de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor klassieke auto´s te handhaven. Directeur Peter Staal van de KNAC: "In het grootste deel van Europa geldt de grens van 30 jaar voor auto´s die in aanmerking komen voor belastingvrijstelling. De overkoepelende organisaties FIA en FIVA zetten zich in om deze leeftijdsgrens in geheel Europa te hanteren."

De grote interesse van autoliefhebbers om de petitie te steunen noemt Staal ‘een kristalhelder signaal aan het nieuwe kabinet om het mobiele erfgoed te koesteren in plaats van te belasten’. Onderzoek leert dat bezitters van klassieke auto´s slechts een beperkt aantal kilometers per jaar afleggen. De vervuiling door historische motorvoertuigen is in die zin dan ook beperkt. Het opheffen van de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor klassieke auto´s zou tot een onevenredig hoge belasting leiden, maar de milieubelasting nauwelijks verlagen. Aangezien veel eigenaren hun auto dan zullen schorsen voor de motorrijtuigenbelasting, zal de maatregel leiden tot een administratieve lastenverzwaring. Daarmee wordt het beoogde doel volledig voorbijgeschoten.

Het bestuur van de KNAC zal de petitie met de steunbetuigingen binnenkort overhandigen aan een vertegenwoordiger van de politiek. De online petitie is hier te vinden op en kan tot en met aanstaande donderdag 8 november worden ondersteund.

Doe ook mee aan de poll op de homepage van deze website over de ernst van de gevolgen van de afschaffing voor de autobranche.   

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding