Brussel wil investeren in geavanceerde technologie en geld uittrekken voor innovatie. Daarnaast moet de interne markt worden verstevigd en zullen Europese autofabrikanten geholpen moeten worden om dieper door te dringen op de wereldmarkt.

De Europese autosector is goed voor een omzet van meer dan 700 miljard euro en biedt, direct en indirect, werk aan 12 miljoen mensen. Met een ,,enorm” handelsoverschot, ruim 90 miljard euro in 2011, draagt de industrie ,,zeer belangrijk bij aan de groei en welvarendheid van Europese burgers”, aldus Brussel.

In het plan stelt de Europese Commissie onder meer voor investeringen in geavanceerde technologieën aan te moedigen en marktvoorwaarden te verbeteren. Ook is het belangrijk dat er geld gestoken wordt in opleiding.

Verder is het belangrijk dat de problemen in de sector worden aangepakt. De commissie gaat daarom deze maand met autoproducenten, vakbonden en ministers van industrie in gesprek over de teruglopende vraag naar auto’s en aangekondigde fabriekssluitingen.

De Europese Commissie stelde dat herstel van de automarkt pas in 2014 of 2015 verwacht wordt. Een terugkeer naar verkoopniveaus van voor de crisis wordt pas over 4 à 5 jaar verwacht en in sommige markten niet eerder dan aan het eind van dit decennium.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding