Dat meldt Financial Times. Afgelopen zaterdag werden zevenduizend mensen (‘professionals en ondernemers’) in een filmstudio aan de rand van Rome gepropt voor de eerste conferentie van de beweging, die is gebaseerd op een nationaal netwerk dat weer is georganiseerd door de denktank Italia Futura. Die denktank is drie jaar geleden opgericht door Di Montezemolo en heeft de steun van de christelijke vakbond ACLI. In zijn toespraak sprak de 65-jarige topman van Ferrari over de bespotting en vernedering die Italië ten deel zijn gevallen in de ‘laatste twintig verloren jaren’. Hij noemt Monti de beste kandidaat om Italië verder te herstructureren.

In Italië is de grote vraag of Mario Monti zal toegeven aan de toenemende druk die op hem wordt uitgeoefend om de grote stap te zetten om, in plaats van te functioneren als een benoemde technocraat, mee te doen aan de verkiezingen om als democratisch verkozen kandidaat op zijn post te blijven. De datum van 10 maart is waarschijnlijk de dag van de verkiezingen en Di Montezemolo hoopt dat Monti de kopman van zijn beweging zal worden. Een mogelijke alliantie met andere partijen die Monti goed gezind zijn, zou dan in de formatie de kansen vergroten dat men de positie van minister-president in handen krijgt.

De stabiliteit van Italië na de verkiezingen is iets wat de financiële markten grote zorgen maakt, met name de houdbaarheid van de financiële consolidatie die door Monti is ingezet om de staatsschuld van maar liefst twee triljoen euro (twee miljoen x miljoen x miljoen euro) het hoofd te bieden.  Het is de hoogste Europese staatsschuld in verhouding tot het bruto nationaal product na Griekenland. 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding