Truck moeten op winterbanden in Zweden

Zweden heeft besloten dat vanaf 2013 alle trucks op de Zweedse wegen winterbanden moeten hebben op de aangedreven assen. En de profieldiepte moet minimaal vijf millimeter zijn in de periode van 1 december t/m 31 maart bij winterse omstandigheden.

Aanleiding van de nieuwe regels zouden zijn de statistieken van verkeersongevallen in winterse omstandigheden waar trucks met versleten banden bij betrokken waren. Een studie door van de Zweedse transportorganisatie had uitgewezen dat 45 procent van de buitenlandse truck- en trailercombinaties die betrokken waren bij een ongeval, te weinig profiel op hun aangedreven assen had. Behalve de ongevallen hadden trucks ook vertragingen veroorzaakt door van de weg te raken of vast te komen zitten op gladde hellingen. "Deze nieuwe wetgeving is belangrijk voor de veiligheid en voor de doorstroming van het wegverkeer", aldus Pontus Stenberg, vice-president, Truck Tyres van Nokian Tyres. "Het is essentieel dat alle transportbedrijven in Zweden deze nieuwe wetgeving erkennen, ongeacht hun land van herkomst."

Truck moeten op winterbanden in Zweden - Automobielmanagement.nl

Truck moeten op winterbanden in Zweden

Zweden heeft besloten dat vanaf 2013 alle trucks op de Zweedse wegen winterbanden moeten hebben op de aangedreven assen. En de profieldiepte moet minimaal vijf millimeter zijn in de periode van 1 december t/m 31 maart bij winterse omstandigheden.

Aanleiding van de nieuwe regels zouden zijn de statistieken van verkeersongevallen in winterse omstandigheden waar trucks met versleten banden bij betrokken waren. Een studie door van de Zweedse transportorganisatie had uitgewezen dat 45 procent van de buitenlandse truck- en trailercombinaties die betrokken waren bij een ongeval, te weinig profiel op hun aangedreven assen had. Behalve de ongevallen hadden trucks ook vertragingen veroorzaakt door van de weg te raken of vast te komen zitten op gladde hellingen. "Deze nieuwe wetgeving is belangrijk voor de veiligheid en voor de doorstroming van het wegverkeer", aldus Pontus Stenberg, vice-president, Truck Tyres van Nokian Tyres. "Het is essentieel dat alle transportbedrijven in Zweden deze nieuwe wetgeving erkennen, ongeacht hun land van herkomst."