Eerste 1.500 kilometer na behalen rijbewijs gevaarlijkst

Tijdens de eerste 1.500 kilometer na het behalen van het rijbewijs hebben jonge bestuurders een verhoogd ongevalrisico, meldt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.

De categorie 18 t/m 24 was in 2011 betrokken bij een kwart van alle ernstige auto-ongevallen (met doden of zwaargewonden). En het (letsel)ongevallenrisico (letselongevallen per gereden kilometer) is zes keer hoger voor negentienjarige mannen dan voor 32-64 jarige mannen. Bij negentienjarige vrouwelijke chauffeurs is het drie maal hoger dan het ongevalsrisico van 32-64 jarige vrouwen.

Na hun eerste duizenden ‘eigen’ kilometers neemt voor jongeen het risico af, blijkt uit een studie van het BIVV. Om de risico’s van prille rijders te beperken start het BIVV een campagne in samenwerking met radiozender MNM. Twee jonge automobilisten kunnen ieder 1500 euro verdienen als zij in juli of augustus op een veilie manier een aantal trajecten afleggen. De wagen waarmee ze rijden is goed herkenbaar en fungeert als medium om de verkeersveiligheidsboodschap – ‘Je eerste 1.500 km zijn de gevaarlijkste’ – onder de aandacht te brengen. Verder is een boekje met tips en tricks ontwikkeld dat vanaf komend  najaar via de gemeentehuizen wordt verstrekt aan jonge automobilisten die hun rijbewijs afhalen. Er staan niet alleen tips in voor de jonge bestuurders, maar ook voor hun ouders.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Eerste 1.500 kilometer na behalen rijbewijs gevaarlijkst - Automobielmanagement.nl

Eerste 1.500 kilometer na behalen rijbewijs gevaarlijkst

Tijdens de eerste 1.500 kilometer na het behalen van het rijbewijs hebben jonge bestuurders een verhoogd ongevalrisico, meldt het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid.

De categorie 18 t/m 24 was in 2011 betrokken bij een kwart van alle ernstige auto-ongevallen (met doden of zwaargewonden). En het (letsel)ongevallenrisico (letselongevallen per gereden kilometer) is zes keer hoger voor negentienjarige mannen dan voor 32-64 jarige mannen. Bij negentienjarige vrouwelijke chauffeurs is het drie maal hoger dan het ongevalsrisico van 32-64 jarige vrouwen.

Na hun eerste duizenden ‘eigen’ kilometers neemt voor jongeen het risico af, blijkt uit een studie van het BIVV. Om de risico’s van prille rijders te beperken start het BIVV een campagne in samenwerking met radiozender MNM. Twee jonge automobilisten kunnen ieder 1500 euro verdienen als zij in juli of augustus op een veilie manier een aantal trajecten afleggen. De wagen waarmee ze rijden is goed herkenbaar en fungeert als medium om de verkeersveiligheidsboodschap – ‘Je eerste 1.500 km zijn de gevaarlijkste’ – onder de aandacht te brengen. Verder is een boekje met tips en tricks ontwikkeld dat vanaf komend  najaar via de gemeentehuizen wordt verstrekt aan jonge automobilisten die hun rijbewijs afhalen. Er staan niet alleen tips in voor de jonge bestuurders, maar ook voor hun ouders.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding