In een op 10 juni naar de Duitse regering verstuurde brief heeft volgens Duitse media EU-commissaris Antonio Tajani (Industrie) een termijn van tien weken afgekondigd. Binnen die periode moet de regering laten weten of ze sancties wil instellen, mocht autofabrikant Mercedes-Benz blijven vasthouden aan koudemiddel R134a. Zo niet, dan ziet ‘Brussel’ zich gedwongen juridische maatregelen in gang te zetten tegen Duitsland wegens het niet naleven van overeenkomsten.

Volgens Mercedes is R1234yf niet veilig genoeg. Bij een crashtest vloog enkele maanden geleden een wagen in brand, reden voor de fabrikant om vast te houden aan koudemiddel R134a. De EU vindt dit middel milieuonvriendelijk en heeft daarom de opvolger per januari jl. verplicht gesteld voor nieuwe auto’s. Tot op heden maakt Mercedes gebruik van een ‘ontsnappingsroute’, door de nieuwe S-klasse te typeren als doorontwikkeling van een bestaand model. Daardoor heeft de wagen een oude typegoedkeuring, inclusief het gebruik van R134a.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding