Het Europees Parlement (EP) stemde dinsdag in Straatsburg in met minimumeisen voor deze regelmatige keuringen en controles. Dit moet de verkeersveiligheid in Europa vergroten.

Ook motoren zullen in de toekomst een APK moeten ondergaan. Tientallen motorrijders waren naar Straatsburg gekomen om tegen de plannen te protesteren, maar dat mocht niet baten. Een nipte meerderheid stemde in met de verplichte keuring.

Nu het EP zijn standpunt heeft ingenomen, beginnen de onderhandelingen met de lidstaten en de Europese Commissie. De lidstaten van de EU, waaronder Nederland, zien vooralsnog niets in meer APK. De voordelen voor verkeersveiligheid en milieu wegen niet op tegen de hoge kosten voor burgers en bedrijfsleven, menen zij.

Europarlementariër Wim van de Camp, zelf een fervent motorrijder, hierover: "De impact-assessment van de commissie bevat op dit punt écht géén feiten dat motoren door een technische keuring veiliger worden. Dat gaat over 0,08% van de ongelukken. En laten we er wel eerlijk bij zeggen, veel motorrijders onderhouden hun? motor meer dan perfect." Meer in onderstaand filmpje.