Volgens het weekblad Focus is enkele dagen geleden in ‘Brussel’ een brief op de mat gevallen waarin de regering-Merkel betoogt dat Daimler niets te verwijten valt. Niet alleen is het door de EU aangewezen nieuwe koudemiddel R1234yf onveilig, ook voorziet een richtlijn in een overgangsfase tot 2017. In de tussentijd kan gewoon het oude koudemiddel worden toegepast in aircosystemen.

Uiterlijk over tien weken moet de commissie een oordeel uitspreken in de kwestie. In Frankrijk geldt sinds kort een toelatingsstop voor auto’s van Daimler. Het koudemiddel R134a is volgens de Fransen milieuonvriendelijk. De Duitse regering vindt dat Daimler niet probeert om milieuvoorschriften te omzeilen maar juist de veiligheid in het oog houdt. Bij tests zou het koudemiddel ervoor hebben gezorgd dat voertuigen in brand vlogen. Merkel c.s. hangt juridische vervolging boven het hoofd omdat ze de toepassing van Europees zou blokkeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding