Vette donatie Quandt aan CDU zorgt voor opschudding

De Duitse politieke partijen SPD, Die Grünen en Die Linke hebben hun verontwaardiging uitgesproken over een donatie van maar liefst 690 duizend euro van de familie Quandt aan de CDU van Angela Merkel.

De donatie van drie leden van de familie Quandt krijgt veel kritiek nadat afgelopen maandag milieuminister Peter Altmaier (CDU) het eerder bereikte EU-compromis over nieuwe uitlaatgasemissienormen blokkeerde.  Het CDU heeft afstand genomen van de beschuldiging dat de donatie uit de automobielindustrie te maken zou hebben met het afwijzen van verscherping van de nieuwe CO2-regels, zo schrijft Süddeutsche Zeitung op zijn website.

Dinsdag (15 oktober) werd bekend dat het CDU een donatie van de familie Quandt van 690 duizend euro had gekregen – de schatrijke familie die ongeveer de helft van de aandelen van de BMW Group in bezit heeft.  Het is op de website van de Duitse Bondsdag bekendgemaakt dat Johanna Quandt en haar kinderen Suzanne Klatten en Stefan Quandt elk 230 duizend euro hebben gedoneerd. De partijen Die Linke en Die Grünen hebben scherpe kritiek op de donatie. De afgevaardigde Bärbel Höhn van de groenen stelde de vraag of het om een toeval gaat.  Vicevoorzitter van de SPD-fractie Ulrich Kelber twitterde dat de CDU zonder enige schaamte 690 duizend euro aanneemt van profiteurs van de Merkel-weerstand tegen de milieubeschermingsmaatregelen.

Vicevoorzitter Sahra Wagenknecht van de fractie van de linkse partij verklaarde dat de door de CDU geleide bondsregering de schijn van corruptie niet kan afwenden. Daarvoor zou de samenhang tussen de donatie en de voor de Duitse automobiellobby gunstige blokkade van de nieuwe CO2-normen te groot zijn.

Milieuminister Peter Altmaier (CDU) heeft afgelopen maandag op een vergadering met zijn ambtsgenoten zijn veto uitgesproken over een eerder bereikt compromis over strengere milieueisen met ingang van 2020. De Duitse regering wil de invoer van die regels vertragen omdat anders teveel investeringen moeten worden gedaan in onderzoek en ontwikkelingen en dat zou slecht zijn voor de concurrentiepositie. Een uitstel van de nieuwe regels komt vooral de premiummerken BMW (Quandt), Daimler en Audi ten goede want die bouwen relatief grote en krachtige auto’s.

In regeringskringen werd erop gewezen dat bondskanselier Angela Merkel altijd heeft gestreefd naar een evenwicht tussen een wenselijke milieubescherming enerzijds en een goede concurrentiekracht van de Duitse autoindustrie anderzijds. Woordvoerder Seibert  wilde geen commentaar geven en constateert dat de partij een donatie heeft ontvangen.

In een persbericht verklaarde de CDU dat de familie Quandt de partij al vele jaren ondersteunt met privédonaties en dit is ‘onafhankelijk van het feit of de CDU in de regering zit of in de oppositie’. De donaties staan in ‘in geen enkele samenhang’ met politieke besluiten, aldus de christendemocraten.   

Een woordvoerder van de familie Quandt heeft naar voren gebracht dat in het begin van dit jaar al tot de donatie zou zijn besloten maar dat het geld pas in oktober is overgemaakt omdat de familie ‘niet betrokken wilde raken bij de verkiezingsstrijd’. De verkiezingen werden overigens een eclatant succes voor Merkel want haar CDU heeft nu 42 procent van de zetels in de bondsdag. (Süddeutsche.de)    

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Vette donatie Quandt aan CDU zorgt voor opschudding - Automobielmanagement.nl

Vette donatie Quandt aan CDU zorgt voor opschudding

De Duitse politieke partijen SPD, Die Grünen en Die Linke hebben hun verontwaardiging uitgesproken over een donatie van maar liefst 690 duizend euro van de familie Quandt aan de CDU van Angela Merkel.

De donatie van drie leden van de familie Quandt krijgt veel kritiek nadat afgelopen maandag milieuminister Peter Altmaier (CDU) het eerder bereikte EU-compromis over nieuwe uitlaatgasemissienormen blokkeerde.  Het CDU heeft afstand genomen van de beschuldiging dat de donatie uit de automobielindustrie te maken zou hebben met het afwijzen van verscherping van de nieuwe CO2-regels, zo schrijft Süddeutsche Zeitung op zijn website.

Dinsdag (15 oktober) werd bekend dat het CDU een donatie van de familie Quandt van 690 duizend euro had gekregen – de schatrijke familie die ongeveer de helft van de aandelen van de BMW Group in bezit heeft.  Het is op de website van de Duitse Bondsdag bekendgemaakt dat Johanna Quandt en haar kinderen Suzanne Klatten en Stefan Quandt elk 230 duizend euro hebben gedoneerd. De partijen Die Linke en Die Grünen hebben scherpe kritiek op de donatie. De afgevaardigde Bärbel Höhn van de groenen stelde de vraag of het om een toeval gaat.  Vicevoorzitter van de SPD-fractie Ulrich Kelber twitterde dat de CDU zonder enige schaamte 690 duizend euro aanneemt van profiteurs van de Merkel-weerstand tegen de milieubeschermingsmaatregelen.

Vicevoorzitter Sahra Wagenknecht van de fractie van de linkse partij verklaarde dat de door de CDU geleide bondsregering de schijn van corruptie niet kan afwenden. Daarvoor zou de samenhang tussen de donatie en de voor de Duitse automobiellobby gunstige blokkade van de nieuwe CO2-normen te groot zijn.

Milieuminister Peter Altmaier (CDU) heeft afgelopen maandag op een vergadering met zijn ambtsgenoten zijn veto uitgesproken over een eerder bereikt compromis over strengere milieueisen met ingang van 2020. De Duitse regering wil de invoer van die regels vertragen omdat anders teveel investeringen moeten worden gedaan in onderzoek en ontwikkelingen en dat zou slecht zijn voor de concurrentiepositie. Een uitstel van de nieuwe regels komt vooral de premiummerken BMW (Quandt), Daimler en Audi ten goede want die bouwen relatief grote en krachtige auto’s.

In regeringskringen werd erop gewezen dat bondskanselier Angela Merkel altijd heeft gestreefd naar een evenwicht tussen een wenselijke milieubescherming enerzijds en een goede concurrentiekracht van de Duitse autoindustrie anderzijds. Woordvoerder Seibert  wilde geen commentaar geven en constateert dat de partij een donatie heeft ontvangen.

In een persbericht verklaarde de CDU dat de familie Quandt de partij al vele jaren ondersteunt met privédonaties en dit is ‘onafhankelijk van het feit of de CDU in de regering zit of in de oppositie’. De donaties staan in ‘in geen enkele samenhang’ met politieke besluiten, aldus de christendemocraten.   

Een woordvoerder van de familie Quandt heeft naar voren gebracht dat in het begin van dit jaar al tot de donatie zou zijn besloten maar dat het geld pas in oktober is overgemaakt omdat de familie ‘niet betrokken wilde raken bij de verkiezingsstrijd’. De verkiezingen werden overigens een eclatant succes voor Merkel want haar CDU heeft nu 42 procent van de zetels in de bondsdag. (Süddeutsche.de)    

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding