Provincies in 2014 rijker door motorrijtuigenbelasting

Doordat de vrijstelling voor de meeste auto’s in 2014 vervalt, verwachten de Nederlandse provincies komend jaar 68 miljoen euro meer te ontvangen aan motorrijtuigenbelasting.

In totaal gaat het, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd, om ruim anderhalf miljard aan provinciale opcenten. 2013 gaf juist een lichte daling te zien van de opbrengst, voor het eerst sinds de belastingregeling in 1981 werd ingevoerd. De krimp volgt uit de groei van het aantal auto’s dat zo zuinig is dat motorrijtuigenbelasting achterwege kan blijven.

Per 1 januari echter vervalt deze vrijstelling. Alleen puur elektrische auto’s ontspringen de dans. Inwoners van Limburg kunnen zich extra gelukkig prijzen: hun bestuur verlaagt als enige provincie het tarief voor de opcenten. Die stap betekent dat er een half procent minder binnenkomt uit deze heffing.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Provincies in 2014 rijker door motorrijtuigenbelasting - Automobielmanagement.nl

Provincies in 2014 rijker door motorrijtuigenbelasting

Doordat de vrijstelling voor de meeste auto’s in 2014 vervalt, verwachten de Nederlandse provincies komend jaar 68 miljoen euro meer te ontvangen aan motorrijtuigenbelasting.

In totaal gaat het, zo heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd, om ruim anderhalf miljard aan provinciale opcenten. 2013 gaf juist een lichte daling te zien van de opbrengst, voor het eerst sinds de belastingregeling in 1981 werd ingevoerd. De krimp volgt uit de groei van het aantal auto’s dat zo zuinig is dat motorrijtuigenbelasting achterwege kan blijven.

Per 1 januari echter vervalt deze vrijstelling. Alleen puur elektrische auto’s ontspringen de dans. Inwoners van Limburg kunnen zich extra gelukkig prijzen: hun bestuur verlaagt als enige provincie het tarief voor de opcenten. Die stap betekent dat er een half procent minder binnenkomt uit deze heffing.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding