De minister meldt de Kamer dat zij andere dan aluminium kentekenplaten niet toestaat, omdat deze niet voldoen aan de eisen van stevigheid en buigzaamheid; kunststof platen kunnen ook verbrijzelen bij lichte kop-staart aanrijdingen of een botsing met een paaltje.

Ook zijn diefstalbestendige (breekbare) kentekenplaten eenvoudig na te maken, omdat de tekens niet in reliëf worden geperst in de plaat, maar erop worden geprint. Tot slot kan ook de folie op termijn loslaten met gevolg dat de plaat niet meer te detecteren valt voor (flits)-camera’s.

RAI Vereniging wil op termijn kentekenplaten voorzien van RFID-chips om diefstal en fraude tegen te gaan. Maar vooralsnog buigt de branche zich over goede houders. Zo adviseert de BOVAG zijn leden dit onderdeel te maken van het afleverpakket en de ANWB gaat zijn leden hierover voorlichten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding