Milieulijst 2014: geen VAMIL voor elektrische auto’s

De Milieulijst 2014 is formeel gepubliceerd in de Staatcourant. Op de nieuwe lijst staan zo’n driehonderd duurzame maatregelen waaronder natuurlijk de regelingen voor elektrische auto’s. VAMIL is daarvoor niet meer mogelijk.

Ook in 2014 biedt MIA fiscaal voordeel voor investeringen in een volledig elektrische auto of een plug-in hybride. Het fiscaal voordeel wordt afhankelijk van de CO2-uitstoot. Er zijn drie categorieën: 0, 1 tot 30 gram en 31 – 50 gram CO2 per kilometer. Bovendien is er een maximum gesteld aan het investeringsbedrag dat in aanmerking komt. VAMIL is in 2014 niet meer mogelijk. Auto’s met een hogere uitstoot komen alleen in aanmerking wanneer ze voorzien zijn van een aardgasmotor.

De Milieulijst 2014 biedt ruimere mogelijkheden voor het terugwinnen van grondstoffen uit afval. De MIA/VAMIL stimuleerde al recycling van grondstoffen, maar die was beperkt tot een aantal ketens of sectoren. Deze beperking gaat vervallen per 1 januari: alle recycling van grondstoffen komt in aanmerking. Daarbij krijgt upcycling (benutten van de teruggewonnen grondstof in een hoogwaardiger toepassing) of ‘gewone’ recycling nog weer een hoger financieel voordeel dan downcycling (benutten van de teruggewonnen grondstoffen in een laagwaardiger toepassing). Daarnaast stimuleert MIA/VAMIL de  preventie van grondstoffenverbruik. Waar voorheen een beperking was dat het moest gaan om vervanging van bestaande situaties, komen in 2014 ook nieuwe situaties in aanmerking.

Op de Milieulijst staan alle milieu-investeringen die in aanmerking komen voor de Milieu-InvesteringsAftrek (MIA) en/of Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL). De regelingen zijn fiscale stimuleringsregelingen van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Financiën voor milieuvriendelijke bedrijfsvoering bij Nederlandse ondernemers. Agentschap NL voert de regelingen uit.  De Milieulijst 2014 is anders ingedeeld ten opzichte van de voorgaande jaren omdat er  een betere aansluiting is bij de ontwikkelingen in (milieu-)beleid en milieutechnologie.  Meer informatie via www.agentschapnl.nl/miavamil. Op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.30 uur kunt u contact opnemen met de helpdesk MIA/VAMIL, telefoon (088) 602 34 80 of mailen naar miavamil@agentschapnl.nl.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Milieulijst 2014: geen VAMIL voor elektrische auto’s - Automobielmanagement.nl

Milieulijst 2014: geen VAMIL voor elektrische auto’s

De Milieulijst 2014 is formeel gepubliceerd in de Staatcourant. Op de nieuwe lijst staan zo’n driehonderd duurzame maatregelen waaronder natuurlijk de regelingen voor elektrische auto’s. VAMIL is daarvoor niet meer mogelijk.

Ook in 2014 biedt MIA fiscaal voordeel voor investeringen in een volledig elektrische auto of een plug-in hybride. Het fiscaal voordeel wordt afhankelijk van de CO2-uitstoot. Er zijn drie categorieën: 0, 1 tot 30 gram en 31 – 50 gram CO2 per kilometer. Bovendien is er een maximum gesteld aan het investeringsbedrag dat in aanmerking komt. VAMIL is in 2014 niet meer mogelijk. Auto’s met een hogere uitstoot komen alleen in aanmerking wanneer ze voorzien zijn van een aardgasmotor.

De Milieulijst 2014 biedt ruimere mogelijkheden voor het terugwinnen van grondstoffen uit afval. De MIA/VAMIL stimuleerde al recycling van grondstoffen, maar die was beperkt tot een aantal ketens of sectoren. Deze beperking gaat vervallen per 1 januari: alle recycling van grondstoffen komt in aanmerking. Daarbij krijgt upcycling (benutten van de teruggewonnen grondstof in een hoogwaardiger toepassing) of ‘gewone’ recycling nog weer een hoger financieel voordeel dan downcycling (benutten van de teruggewonnen grondstoffen in een laagwaardiger toepassing). Daarnaast stimuleert MIA/VAMIL de  preventie van grondstoffenverbruik. Waar voorheen een beperking was dat het moest gaan om vervanging van bestaande situaties, komen in 2014 ook nieuwe situaties in aanmerking.

Op de Milieulijst staan alle milieu-investeringen die in aanmerking komen voor de Milieu-InvesteringsAftrek (MIA) en/of Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (VAMIL). De regelingen zijn fiscale stimuleringsregelingen van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Financiën voor milieuvriendelijke bedrijfsvoering bij Nederlandse ondernemers. Agentschap NL voert de regelingen uit.  De Milieulijst 2014 is anders ingedeeld ten opzichte van de voorgaande jaren omdat er  een betere aansluiting is bij de ontwikkelingen in (milieu-)beleid en milieutechnologie.  Meer informatie via www.agentschapnl.nl/miavamil. Op werkdagen tussen 9.00 uur en 12.30 uur kunt u contact opnemen met de helpdesk MIA/VAMIL, telefoon (088) 602 34 80 of mailen naar miavamil@agentschapnl.nl.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding