RDW stelt parkeerinformatie als open data beschikbaar

Vanaf vandaag zijn de openbare gegevens over parkeergebieden en -tarieven van Nederlandse gemeenten als open data toegankelijk. Marktpartijen kunnen daarmee toepassingen ontwikkelen om het parkeergemak voor bezoekers en gemeenten te vergroten.

Dat meldt de RDW. Het ontsluiten van parkeerdata is een initiatief van de Minister van Infrastructuur & Milieu, Gemeenten en exploitanten van parkeergarages. Het als open data beschikbaar stellen van de parkeergebieden en -tarieven is een belangrijke stap voorwaarts voor de ontwikkeling van landelijk dekkende mobiliteits- en reisadviesdiensten. De data geven automobilisten een goed overzicht van zijn parkeermogelijkheden. De volgende stap is ook dynamische parkeerdata te ontsluiten. Dan kan de automobilist ook zien of de parkeerplaats van zijn keuze ook inderdaad vrij is.
De parkeerdata omvatten de statische parkeergegevens van gemeenten met betaalde parkeervoorzieningen. Het gaat om parkeerplaatsen op straat, parkeergarages, P+R-terreinen en parkeerterreinen met een slagboom. De dataset bevat ook de gegevens van commerciële parkeergarages. De dataset laat onder andere de gebieden en parkeergarages zien waar bezoekers moeten betalen voor parkeren en wat per periode het tarief is. De RDW ontsluit de parkeergegevens in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I en M). Met het beschikbaar stellen van parkeerdata wil de overheid marktpartijen de mogelijkheid geven reisinformatiediensten te ontwikkelen. Gemeenten, partijen uit de parkeerbranche en andere belanghebbenden hebben aangegeven hier grote voordelen in te zien. De diensten kunnen automobilisten helpen snel een keuze voor een parkeerplaats te maken, dat levert meer gemak en minder tijdverlies op. Ook zorgt het voor minder overlast door zoekverkeer en hierdoor minder belasting van het milieu.

Het beschikbaar stellen van open parkeerdata past in Nederlandse  en Europees beleid. In de zomer van 2013 heeft de minister van Infrastructuur en Milieu aangekondigd binnen twee jaar de statische en dynamische parkeerdata als open data te willen ontsluiten. Dat gebeurt vanuit het programma Beter Benutten, een samenwerkingsverband van Rijk, regio en bedrijfsleven. Beter Benutten wil de bereikbaarheid van de drukste regio’s over weg, water en spoor te verbeteren. Dat doet het door meer en beter betrouwbare mobiliteitsdata laagdrempelig beschikbaar te stellen voor informatiediensten.  Behalve data over parkeren gaat het onder meer om data over openbaar vervoer, werkzaamheden aan de weg, verkeersmaatregelen, incidenten en de bediening van bruggen en sluizen.  De bron van de parkeergegevens is het Nationaal Parkeer Register (NPR). NPR is de schakel tussen gemeenten en marktpartijen. De RDW beheert het register in opdracht van het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten. De open parkeerdata worden aangeboden op de Microsoft Azure Marketplace op http://datamarket.azure.com. Meer uitleg over het gebruik van de dataset is opgenomen in de ‘Bijsluiter Open Parkeerdata’ op http://www.nationaalparkeerregister.nl. RDW biedt technische ondersteuning in de vorm van een handleiding en een discussiegroep. http://www.rdw.nl

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

RDW stelt parkeerinformatie als open data beschikbaar - Automobielmanagement.nl

RDW stelt parkeerinformatie als open data beschikbaar

Vanaf vandaag zijn de openbare gegevens over parkeergebieden en -tarieven van Nederlandse gemeenten als open data toegankelijk. Marktpartijen kunnen daarmee toepassingen ontwikkelen om het parkeergemak voor bezoekers en gemeenten te vergroten.

Dat meldt de RDW. Het ontsluiten van parkeerdata is een initiatief van de Minister van Infrastructuur & Milieu, Gemeenten en exploitanten van parkeergarages. Het als open data beschikbaar stellen van de parkeergebieden en -tarieven is een belangrijke stap voorwaarts voor de ontwikkeling van landelijk dekkende mobiliteits- en reisadviesdiensten. De data geven automobilisten een goed overzicht van zijn parkeermogelijkheden. De volgende stap is ook dynamische parkeerdata te ontsluiten. Dan kan de automobilist ook zien of de parkeerplaats van zijn keuze ook inderdaad vrij is.
De parkeerdata omvatten de statische parkeergegevens van gemeenten met betaalde parkeervoorzieningen. Het gaat om parkeerplaatsen op straat, parkeergarages, P+R-terreinen en parkeerterreinen met een slagboom. De dataset bevat ook de gegevens van commerciële parkeergarages. De dataset laat onder andere de gebieden en parkeergarages zien waar bezoekers moeten betalen voor parkeren en wat per periode het tarief is. De RDW ontsluit de parkeergegevens in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I en M). Met het beschikbaar stellen van parkeerdata wil de overheid marktpartijen de mogelijkheid geven reisinformatiediensten te ontwikkelen. Gemeenten, partijen uit de parkeerbranche en andere belanghebbenden hebben aangegeven hier grote voordelen in te zien. De diensten kunnen automobilisten helpen snel een keuze voor een parkeerplaats te maken, dat levert meer gemak en minder tijdverlies op. Ook zorgt het voor minder overlast door zoekverkeer en hierdoor minder belasting van het milieu.

Het beschikbaar stellen van open parkeerdata past in Nederlandse  en Europees beleid. In de zomer van 2013 heeft de minister van Infrastructuur en Milieu aangekondigd binnen twee jaar de statische en dynamische parkeerdata als open data te willen ontsluiten. Dat gebeurt vanuit het programma Beter Benutten, een samenwerkingsverband van Rijk, regio en bedrijfsleven. Beter Benutten wil de bereikbaarheid van de drukste regio’s over weg, water en spoor te verbeteren. Dat doet het door meer en beter betrouwbare mobiliteitsdata laagdrempelig beschikbaar te stellen voor informatiediensten.  Behalve data over parkeren gaat het onder meer om data over openbaar vervoer, werkzaamheden aan de weg, verkeersmaatregelen, incidenten en de bediening van bruggen en sluizen.  De bron van de parkeergegevens is het Nationaal Parkeer Register (NPR). NPR is de schakel tussen gemeenten en marktpartijen. De RDW beheert het register in opdracht van het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten. De open parkeerdata worden aangeboden op de Microsoft Azure Marketplace op http://datamarket.azure.com. Meer uitleg over het gebruik van de dataset is opgenomen in de ‘Bijsluiter Open Parkeerdata’ op http://www.nationaalparkeerregister.nl. RDW biedt technische ondersteuning in de vorm van een handleiding en een discussiegroep. http://www.rdw.nl

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding