Volgens de gegevens van 501 tankstations, verzameld door brancheorganisaties Bovag en NOVE, liep in heel Nederland vorige maand de afzet van brandstof nog verder terug dan in februari. Koos Burgman, algemeen directeur van Bovag: "Waar velen verkondigden dat het effect van de verhoogde accijnzen langs de grens wel weg zou ebben, blijkt het tegendeel waar." Particulieren tanken in toenemende mate benzine in het buitenland; internationale transporteurs laten het Nederlandse tankstation en zelfs hun eigen bedrijfspomp steeds vaker links liggen.

Van de 501 onderzochte tankstations in maart zijn er 71 op maximaal 5 km van de grens gevestigd. In heel Nederland werd in maart 126 miljoen liter minder benzine, diesel en LPG getankt dan in maart 2013. Het verlies aan accijnsinkomsten voor de schatkist ten opzichte van maart vorig jaar bedroeg daardoor vorige maand 68,5 miljoen euro. Over het hele eerste kwartaal berekenden Bovag en NOVE 296 miljoen liter minder brandstofafzet (-9,2 procent) dan in de eerste drie maanden van 2013. De neerwaartse trend vertaalt zich in een daling van 153 miljoen euro aan accijnsinkomsten (op basis van huidige tarieven), nog los van het btw-verlies. Voor heel 2014 had de accijnsverhoging op diesel en LPG juist 280 miljoen euro méér moeten opleveren.

Afzetcijfers maart 2014 t.o.v. maart 2013: