De NHTSA vroeg General Motors op 4 maart om uitleg over het terugroepen van miljoenen auto’s wegens problemen met het contactslot. General Motors ligt in de Verenigde Staten zwaar onder vuur omdat die problemen al sinds 2001 intern bekend waren maar pas eind vorig jaar naar buiten zijn gebracht. De verkeersveiligheidsdienst wilde de informatie op 3 april op tafel hebben maar omdat General Motors daar niet aan heeft voldaan, is nu een boete opgelegd.

De NHTSA kan sinds november tot 7.000 dollar per dag gaan bij het opleggen van dergelijke boetes. Voordien stond dat maximum op 6.000 dollar per dag. De dienst dreigt General Motors voor de rechter te slepen als het niet aan de eisen voldoet. General Motors stelt op haar beurt dat het alle mogelijke medewerking verleent en inmiddels al 21.000 documenten met samen meer dan 271.000 pagina’s het daglicht heeft laten zien.