De Russische automarkt ligt al een tijdje op z’n gat en Medvedev hoopt daar met zijn besluit iets aan te doen. Sollers, Kamaz en GAZ hebben voorlopig werk genoeg, want zij mogen aan de slag met het ontwerp van de nieuwe dienstwagens. Het is de bedoeling dat deze ontwerpen resulteren in dienstauto’s die in 2016 de weg op kunnen.

Dat is de praktische kant van het besluit. De symbolische kant is misschien nog wel belangrijker, vooral voor de trotse Russen. Zij kunnen zich er oprecht aan ergeren dat hun leiders zich laten zien in westerse auto’s. Daarnaast speelt natuurlijk mee dat Rusland graag wil laten zien dat het niet afhankelijk is van westerse autofabrikanten. Overigens kreeg Renault onlangs een meerderheidsbelang in Lada.

Overigens zat het er al een tijdje aan te komen dat Poetin zich weer zou laten rijden in een Russische ZiL. ZiL was in het Sovjet-tijdperk verantwoordelijk voor de gepantserde wagens van de Russen en kreeg in 2010 de opdracht met een eigentijds ontwerp te komen. Daar kwam echter niets van terecht. Bron: Autoblog

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding