Brussel probeert de zaak al zo’n drie jaar in der minne te regelen maar nu dat nog steeds niets heeft opgeleverd zijn de praktijken in een openbare brief aan de kaak gesteld. De huurtarieven van bedrijven als Hertz, Avis of Europcar lopen vaak van land tot land sterk uiteen. In veel gevallen blijkt België daarbij het goedkoopste terwijl autohuren ook in Engeland minder duur is dan elders. Het probleem waar Brussel over valt zit ‘m in het feit dat websites zoals die van de grote autoverhuurders via het IP-adres van de klant weten waar die zich bevindt. Een klant in Griekenland kan daardoor bijvoorbeeld niet profiteren van lagere prijzen in België omdat de Belgische (of algemene) site direct weet waar hij vandaan komt en hem direct weer terugleidt naar het aanbod in z’n eigen land. Ook komt het voor dat de boeking zelf wel kan worden geregeld maar dat het bij de betaling alsnog mis gaat.
Volgens Europees Commissaris voor de interne markt Michel Barnier wordt in dit voorbeeld de Griek gediscrimineerd.  ‘’De interne markt moet niet alleen voor internationale bedrijven een alledaagse realiteit zijn maar ook voor de consument,” aldus Barnier in een lange brief. Volgens Barnier is het grote voordeel van de interne markt juist dat mensen het aanbod in verschillende landen kunnen vergelijken en daar ook van kunnen profiteren. De commissaris zegt dat er herhaaldelijk klachten binnenkomen van mensen die op deze manier onheus zijn behandeld. In feite heeft bijna zes procent van alle in Brussel binnenkomende klachten betrekking op autoverhuur en -lease. Barnier: ‘’Wij zullen op de voet volgen wat er verder gebeurt en niet aarzelen om in te grijpen als de autoverhuurders met deze praktijken door gaan.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding