Eind vorig jaar oordeelde de rechtbank in Den Bosch dat de fiscus die gegevens niet mocht opvragen vanwege de privacy. Het Hof in Den Bosch erkent dat het overdragen van de gegevens in strijd is met de privacy maar vindt dit ondergeschikt aan het algemeen belang dat is gediend met een juiste belastingheffing. SMS Parking hoeft geen persoonsgegevens te verstrekken, alleen de kentekens en de geparkeerde tijd. De fiscus wil weten waar en wanneer de 150 duizend klanten van SMS Parking in 2012 hebben geparkeerd. Die gegevens wil de dienst gebruiken om te achterhalen of leaserijders niet meer privékilometers hebben gereden dan ze opgeven. Directeur Mladen Ciric van SMS Parking weigerde de gegevens te verstrekken en beriep zich op de algemene voorwaarden die de klanten hebben geaccepteerd en die hij niet wil schenden. "In de voorwaarden staat dat gegevens alleen worden gegeven aan de gemeente zodat parkeerwachters hun werk kunnen doen", zegt Ciric. "En aan het incassobureau wanneer klanten weigeren te betalen. Maar ik ga geen gegevens geven aan de Belastingdienst omdat er toevallig een aantal mensen rondrijdt dat een kilometeradministratie bijhoudt."
Volgens de directeur is SMS Parking de enige mobiele parkeerder die een dagvaarding heeft gekregen. "Ik heb tegen de Belastingdienst gezegd dat ik met de concurrentie wil overleggen over deze situatie. Toen zei de Belastingdienst: ‘Ik ben bang dat je dan in de rechtszaal alleen staat".
De mobiele parkeerder Yellow Brick meldde eerder al dat het bedrijf ook een verzoek heeft gekregen van de Belastingdienst. Volgens een woordvoerder is dat verzoek juridisch getoetst. Daaruit bleek dat de Belastingdienst in zijn recht staat en daarom heeft Yellow Brick de parkeergegevens over 2012 aan de fiscus overhandigd. Ook het bedrijf Parkline gaf gegevens al aan de belasting, maar niet alle gevraagde informatie, zei een woordvoerder. Volgens Parkline wordt er volgens de regels gehandeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding