Staatssecretaris Mansveld zwengelt dieseldiscussie aan

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil de aanschaf van nieuwe dieselauto’s ontmoedigen.

Mansveld zegt in een brief aan de tweede kamer dat zij in gesprek is met staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën over fiscale maatregelen die dieselauto’s duurder moeten maken, zo meldt het FD.

Kamerlid Visser (VVD) zei tegen De Telegraaf dat het plan van Mansveld (PvdA) ‘belachelijk’ is, het zou een ‘oorlogsverklaring aan de schoonste dieselrijders’ zijn. Ongeveer één op de vier verkochte heeft een dieselmotor en Mansveld wil dieselauto’s terugdringen omdat die meer fijnstof en NOx uitstoten dan benzineauto’s. Uit onderzoek blijkt dat nieuwe diesels minder schoon zijn dan de fabrikanten zelf opgeven. Dieselauto’s zijn vaak zuiniger dan benzineauto’s en stoten in die gevallen daarom wel minder CO2 per kilometer uit dan auto’s met een benzinemotor.

Uit de brief van Mansveld blijkt ook dat de luchtkwaliteit vrijwel overal in Nederland ruim voldoende is. In 2015 zijn er nog maar enkele locaties waar de normen overschreden worden. Eric Wiebes heeft in een reactie gezegd dat hij het dieselplan van Mansveld ‘niet meteen heel logisch’ vindt.  ‘Als je van oude diesels af wil moet je nieuwe niet duurder maken.’  (bronnen: FD/Telegraaf/ RTL / NOS)

Zie interview NOS

 

 

Staatssecretaris Mansveld zwengelt dieseldiscussie aan - Automobielmanagement.nl

Staatssecretaris Mansveld zwengelt dieseldiscussie aan

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil de aanschaf van nieuwe dieselauto’s ontmoedigen.

Mansveld zegt in een brief aan de tweede kamer dat zij in gesprek is met staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën over fiscale maatregelen die dieselauto’s duurder moeten maken, zo meldt het FD.

Kamerlid Visser (VVD) zei tegen De Telegraaf dat het plan van Mansveld (PvdA) ‘belachelijk’ is, het zou een ‘oorlogsverklaring aan de schoonste dieselrijders’ zijn. Ongeveer één op de vier verkochte heeft een dieselmotor en Mansveld wil dieselauto’s terugdringen omdat die meer fijnstof en NOx uitstoten dan benzineauto’s. Uit onderzoek blijkt dat nieuwe diesels minder schoon zijn dan de fabrikanten zelf opgeven. Dieselauto’s zijn vaak zuiniger dan benzineauto’s en stoten in die gevallen daarom wel minder CO2 per kilometer uit dan auto’s met een benzinemotor.

Uit de brief van Mansveld blijkt ook dat de luchtkwaliteit vrijwel overal in Nederland ruim voldoende is. In 2015 zijn er nog maar enkele locaties waar de normen overschreden worden. Eric Wiebes heeft in een reactie gezegd dat hij het dieselplan van Mansveld ‘niet meteen heel logisch’ vindt.  ‘Als je van oude diesels af wil moet je nieuwe niet duurder maken.’  (bronnen: FD/Telegraaf/ RTL / NOS)

Zie interview NOS