Autoleasemaatschappijen hebben de ambitie in een vroeg stadium ervaring op te doen met ‘smart mobility’ en daar waar mogelijk samen met de overheid richting aan te geven, aldus VNA.  Tijdens de besloten VNA-bijeenkomst benoemde  Schultz van Haegen vier trends die volgens haar van invloed zijn op toekomstige mobiliteit: verstedelijking, veranderend gedrag, verduurzaming en informatisering. Met name de laatste trend is er een waarin Nederland het voortouw wil nemen. Denk aan zelfrijdende auto’s maar ook aan communicatie tussen auto’s en de infrastructuur.  De minister: "We kunnen de toekomst niet voorspellen maar wel verkennen. Ik zie daarin een belangrijke rol weggelegd voor de autoleasebranche. Als we goed samenwerken kunnen we zorgen dat Nederland het gidsland voor mobiliteit is en blijft."

 

Voortrekkersrol  

Directeur Renate Hemerik van VNA: "Als autoleasebranche zijn we in de unieke positie om een voortrekkersrol te vervullen. Een op de drie nieuwe auto’s is een leaseauto, wat betekent dat de leasebranche de aangewezen branche is om collectief nieuwe technologieën en toepassingen te onderzoeken, te testen en als eerste te implementeren.  Bovendien gaan  leaseauto’s na gemiddeld drie tot vier jaar naar de tweedehandsmarkt, dus kan de autoleasebranche een versneller zijn voor de implementatie van nieuwe technologieën in het Nederlandse wagenpark. De autoleasebranche is als geen andere in staat een aanzet te geven tot ander gedrag en is de aangewezen partij om mobiliteitsvraagstukken van de 21e eeuw op te pakken. Het is dan ook heel logisch dat de autoleasebranche pro-actief aan de slag gaat met onderwerpen als slimme technologieën in de auto en autonoom rijdende auto’s, maar ook met vraagstukken als aansprakelijkheid, privacy en dataverantwoordelijkheid oppakt."

 

Nieuw vertrekpunt

VNA ziet de bijeenkomst van vorige week als de start van de volgende fase in de ontwikkeling van slimme, zorgeloze automobiliteit in Nederland. Hemerik: "Wat ons betreft is dit een nieuw vertrekpunt. Er zijn volop collectieve uitdagingen. Daar gaat de VNA, samen met het ministerie, nu mee aan de slag. Bovendien weet ik zeker dat individuele VNA-leden ook volop geïnspireerd zijn om met hun eigen onderneming bij deze innovatieve ontwikkelingen aan te pikken, of ze in gang te zetten." (bron: Trendsinautoleasing.nl)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding