Brussel houdt vast aan uitstootplan diesels

De kans wordt steeds kleiner dat er voor autofabrikanten een overgangsperiode komt om in te spelen op de nieuwe uitstootnormen.

Gisteravond verwierp de milieucommissie van het Europees Parlement een besluit van de lidstaten – waaronder Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Italië – om de industrie meer tijd te geven.  

Over iets minder dan twee jaar (september 2017) wordt de Real Driving Emissions-test van kracht. Vanaf dan wordt gemeten wat een diesel werkelijk uitstoot, in plaats van louter te kijken naar emissies onder laboratoriumcondities. Met name EU-landen met een grote auto-industrie bepleitten een overgangsperiode; het zou dan tijdelijk worden toegestaan de NoX-norm (80 milligram per kilometer) te overschrijden met 110 procent. Het EU-parlement echter houdt het op maximaal twintig procent  overschrijding.

In navolging van de milieucommissie is nu het Europarlement aan de beurt om een oordeel te vellen. Blijkt begin 2016 ook het EP tegen, dan moet de Europese Commissie een nieuw voorstel aanreiken. De kans dat het EP de milieucommissie volgt in haar oordeel is erg groot.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Brussel houdt vast aan uitstootplan diesels - Automobielmanagement.nl

Brussel houdt vast aan uitstootplan diesels

De kans wordt steeds kleiner dat er voor autofabrikanten een overgangsperiode komt om in te spelen op de nieuwe uitstootnormen.

Gisteravond verwierp de milieucommissie van het Europees Parlement een besluit van de lidstaten – waaronder Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Italië – om de industrie meer tijd te geven.  

Over iets minder dan twee jaar (september 2017) wordt de Real Driving Emissions-test van kracht. Vanaf dan wordt gemeten wat een diesel werkelijk uitstoot, in plaats van louter te kijken naar emissies onder laboratoriumcondities. Met name EU-landen met een grote auto-industrie bepleitten een overgangsperiode; het zou dan tijdelijk worden toegestaan de NoX-norm (80 milligram per kilometer) te overschrijden met 110 procent. Het EU-parlement echter houdt het op maximaal twintig procent  overschrijding.

In navolging van de milieucommissie is nu het Europarlement aan de beurt om een oordeel te vellen. Blijkt begin 2016 ook het EP tegen, dan moet de Europese Commissie een nieuw voorstel aanreiken. De kans dat het EP de milieucommissie volgt in haar oordeel is erg groot.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding