Meeste filevertraging in Den Haag

Den Haag was in 2015 voor het derde opeenvolgende jaar de stad met de meeste filevertraging van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse TomTom Traffic Index.

Een rit in Den Haag leverde in 2015 gemiddeld 23 procent vertraging op door verkeersopstoppingen, tot wel 43 procent en 48 procent in respectievelijk de ochtend- en avondspits. Dat betekent dat iemand die in Den Haag dagelijks in de spits van en naar werk reed, vorig jaar 105 uur in de file heeft gestaan*.

De filevertraging in de Hofstad nam vorig jaar met 1 procentpunt toe ten opzichte van 2014. Groningen neemt de tweede plaats in op de lijst, Amsterdam de derde. In geen enkele stad op de lijst werd afname van de vertraging gemeten. Grootste stijgers zijn Breda, Utrecht en Almere, waar de vertraging met 2 procentpunt toenam.

De TomTom Traffic Index is ’s werelds meest accurate lijst van verkeersopstoppingen in stedelijke gebieden. TomTom meet namelijk als enige de daadwerkelijke reistijden van automobilisten op zowel snelwegen als secundaire wegen. De Traffic Index is gebaseerd op meer dan 14 biljoen datapunten, afkomstig uit 295 steden in 38 landen op zes continenten.

 

Top 10 Nederland:

Stad Vertraging tov. vorig jaar

1. Den Haag 23% (+1%)
2. Groningen 22% (-)
3. Amsterdam 20% (+1)
4. Rotterdam 19% (-)
5. Nijmegen 18% (-)
6. Tilburg 17% (-)
7. Breda 17% (+2)
8. Eindhoven 16% (+1)
9. Utrecht 16% (+2)
10. Almere 13% (+2)

 

Wereldranglijst
De vertraging in Nederlandse steden valt ondanks de toename in het niet bij de rest van de wereld, waar de opstoppingen soms schrikbarende vormen aannemen. In de wereldwijde Traffic Index wordt de eerste plaats ingenomen door Mexico Stad, vorig jaar nog tweede, met een gemiddelde vertraging van 59 procent. In de ochtend- en avondspits nam dit zelfs toe tot 97 procent en 94 procent: een rit duurt daar dan bijna twee keer zo lang.

Volgens de cijfers van TomTom is de gemiddelde vertraging wereldwijd sinds 2008 met 13 procent toegenomen, maar zijn er grote verschillen tussen de continenten. Zo is in Noord-Amerika de vertraging toegenomen met 17 procent, terwijl deze in Europa toenam met slechts 2 procent. Met name de afname van vertraging in landen als Italië (-7%) en Spanje (-13%) dragen bij aan het lage Europese cijfer.

"De TomTom Traffic Index is bedoeld om automobilisten, steden en de transportsector te helpen om filevertraging te begrijpen en te verminderen", zegt Ralf-Peter Schäfer, VP van TomTom Traffic. "We willen mensen oproepen om na te denken over hoe ze de tijd die ze elke dag verspillen met stilstaan in het verkeer, kunnen minimaliseren. Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Als slechts 5 procent van ons zijn reisgewoontes zou veranderen, zouden we de reistijd op snelwegen tot 30 procent kunnen verbeteren. We kunnen samen de verkeersopstoppingen aanpakken."

De wereldranglijst ziet er als volgt uit**:


Stad Vertraging tov. vorig jaar)
1. Mexico Stad (Mexico) 59% (+4)
2. Bangkok (Thailand) 57% (-)
3. Istanbul (Turkije) 50% (-8)
4. Rio de Janeiro (Brazilië) 47% (-4)
5. Moskou (Rusland) 44% (-6)
6. Boekarest (Roemenië) 43% (+2)
7. Salvador (Brazilië) 43% (-3)
8. Recife (Brazilië) 43% (-2)
9. Chengdu (China) 41% (+5)
10. Los Angeles (VS) 41% (+2)

De gehele TomTom Traffic Index, inclusief rapportages per stad, achtergrondinformatie en analyes, is terug te vinden op: www.tomtom.com/trafficindex.

* Gebaseerd op twee keer een rit van 30 minuten woon-werkverkeer per dag in ochtend- en avondspits, op een werkjaar van 230 dagen.
** Alleen steden met meer dan 800.000 inwoners. Voor de gehele lijst, zie www.tomtom.com/trafficindex
 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Meeste filevertraging in Den Haag - Automobielmanagement.nl

Meeste filevertraging in Den Haag

Den Haag was in 2015 voor het derde opeenvolgende jaar de stad met de meeste filevertraging van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse TomTom Traffic Index.

Een rit in Den Haag leverde in 2015 gemiddeld 23 procent vertraging op door verkeersopstoppingen, tot wel 43 procent en 48 procent in respectievelijk de ochtend- en avondspits. Dat betekent dat iemand die in Den Haag dagelijks in de spits van en naar werk reed, vorig jaar 105 uur in de file heeft gestaan*.

De filevertraging in de Hofstad nam vorig jaar met 1 procentpunt toe ten opzichte van 2014. Groningen neemt de tweede plaats in op de lijst, Amsterdam de derde. In geen enkele stad op de lijst werd afname van de vertraging gemeten. Grootste stijgers zijn Breda, Utrecht en Almere, waar de vertraging met 2 procentpunt toenam.

De TomTom Traffic Index is ’s werelds meest accurate lijst van verkeersopstoppingen in stedelijke gebieden. TomTom meet namelijk als enige de daadwerkelijke reistijden van automobilisten op zowel snelwegen als secundaire wegen. De Traffic Index is gebaseerd op meer dan 14 biljoen datapunten, afkomstig uit 295 steden in 38 landen op zes continenten.

 

Top 10 Nederland:

Stad Vertraging tov. vorig jaar

1. Den Haag 23% (+1%)
2. Groningen 22% (-)
3. Amsterdam 20% (+1)
4. Rotterdam 19% (-)
5. Nijmegen 18% (-)
6. Tilburg 17% (-)
7. Breda 17% (+2)
8. Eindhoven 16% (+1)
9. Utrecht 16% (+2)
10. Almere 13% (+2)

 

Wereldranglijst
De vertraging in Nederlandse steden valt ondanks de toename in het niet bij de rest van de wereld, waar de opstoppingen soms schrikbarende vormen aannemen. In de wereldwijde Traffic Index wordt de eerste plaats ingenomen door Mexico Stad, vorig jaar nog tweede, met een gemiddelde vertraging van 59 procent. In de ochtend- en avondspits nam dit zelfs toe tot 97 procent en 94 procent: een rit duurt daar dan bijna twee keer zo lang.

Volgens de cijfers van TomTom is de gemiddelde vertraging wereldwijd sinds 2008 met 13 procent toegenomen, maar zijn er grote verschillen tussen de continenten. Zo is in Noord-Amerika de vertraging toegenomen met 17 procent, terwijl deze in Europa toenam met slechts 2 procent. Met name de afname van vertraging in landen als Italië (-7%) en Spanje (-13%) dragen bij aan het lage Europese cijfer.

"De TomTom Traffic Index is bedoeld om automobilisten, steden en de transportsector te helpen om filevertraging te begrijpen en te verminderen", zegt Ralf-Peter Schäfer, VP van TomTom Traffic. "We willen mensen oproepen om na te denken over hoe ze de tijd die ze elke dag verspillen met stilstaan in het verkeer, kunnen minimaliseren. Iedereen kan zijn steentje bijdragen. Als slechts 5 procent van ons zijn reisgewoontes zou veranderen, zouden we de reistijd op snelwegen tot 30 procent kunnen verbeteren. We kunnen samen de verkeersopstoppingen aanpakken."

De wereldranglijst ziet er als volgt uit**:


Stad Vertraging tov. vorig jaar)
1. Mexico Stad (Mexico) 59% (+4)
2. Bangkok (Thailand) 57% (-)
3. Istanbul (Turkije) 50% (-8)
4. Rio de Janeiro (Brazilië) 47% (-4)
5. Moskou (Rusland) 44% (-6)
6. Boekarest (Roemenië) 43% (+2)
7. Salvador (Brazilië) 43% (-3)
8. Recife (Brazilië) 43% (-2)
9. Chengdu (China) 41% (+5)
10. Los Angeles (VS) 41% (+2)

De gehele TomTom Traffic Index, inclusief rapportages per stad, achtergrondinformatie en analyes, is terug te vinden op: www.tomtom.com/trafficindex.

* Gebaseerd op twee keer een rit van 30 minuten woon-werkverkeer per dag in ochtend- en avondspits, op een werkjaar van 230 dagen.
** Alleen steden met meer dan 800.000 inwoners. Voor de gehele lijst, zie www.tomtom.com/trafficindex
 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding