DAVI-leden zetten autonoom rijden Nederland op de kaart

Veilig op korte afstand van je voorganger rijden waarbij de auto zelf de snelheid bepaalt en waarbij de bestuurder geen handen aan het stuur heeft. Dat liet TNO zien in het kader van DAVI tijdens de demo ‘the Experience’ van 14 april op de Innovatie Expo.

De Europese transportministers kregen daarom de mogelijkheden om connected en automated voertuigen te ervaren.

DAVI is de samenwerking tussen TU Delft, TNO, AutomotiveNL en Connekt op het gebied van automatisch en coöperatief rijden. De ontwikkelingen in het automatisch rijden staan bij Nederland – als voorzitter van de Europese Unie- hoog op de agenda. De Europese transportministers kregen daarom de mogelijkheden om connected en automated voertuigen te ervaren.
Uniek aan de demonstratie van TNO is dat de auto’s automatisch en coöperatief zijn; de voertuigen beschikken over techniek om automatisch te rijden en zijn ook uitgerust met technieken om te communiceren met andere voertuigen en de infrastructuur. Hierdoor kunnen voertuigen automatisch op korte afstand van elkaar in een colonne rijden, effectief, schoon en veilig.
De samenwerkingspartners van DAVI werken aan het efficiënter, veiliger en duurzamer maken van transport van personen en goederen door het toepassen van coöperatieve, connected en automated technologie. De combinatie van deze technieken zijn de toekomst voor verdere ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen op de openbare weg.

Virtueel carpoolen
TNO werkt aan een toepassing van coöperatief en automatisch rijden: ‘virtueel carpoolen’. Daarbij stap je niet meer bij elkaar in de auto maar laat de automatische auto’s zelf achter elkaar aan rijden. Met industriële partners en grote Europese steden werkt TNO samen om de stedelijke bereikbaarheid te verbeteren. De toepassingen zijn noodzakelijk voor het verbeteren van zuinigheid, doorstroming en veiligheid van het verkeer.

 

Grootschalig testen
DAVI draagt bij aan de aanpak van minister Schultz van Haegen voor het grootschalig testen van zelfrijdende voertuigen op de openbare weg. Bij DAVI wordt kennis verzameld en ontwikkeld om automatische voertuigen uitgerust met coöperatieve systemen te laten rijden op de openbare weg. Op de langere termijn wil DAVI ervoor zorgen dat automatisch rijden voor iedereen toegankelijk is en dat het past in het huidige mobiliteitssysteem.

Samenwerking
TU Delft, TNO, AutomotiveNl en Connekt ontwikkelen en demonstreren binnen DAVI zelfrijdende voertuigen op de openbare weg, samen met de negentien DAVI charter partners. TU Delft ontwikkelt fundamentele kennis van verkeersmanagement, robotica en het gedrag van de bestuurder bij automatisch rijden. Connekt, als netwerkorganisatie, zorgt binnen DAVI voor de verbinding met de sector mobiliteit en inbedding in Nederland. TNO test, ontwikkelt en integreert de systemen voor automatische, coöperatief bestuurde voertuigen in nauwe samenwerking met de automotive industrie, overheden en andere kennisinstellingen. AutomotiveNL, als netwerkorganistie, zorgt voor de samenwerking met de automotive industrie. DAVI realiseert zijn doelstellingen in samenhangende onderzoeksprojecten met Nederlandse en buitenlandse partners.

DAVI-leden zetten autonoom rijden Nederland op de kaart - Automobielmanagement.nl

DAVI-leden zetten autonoom rijden Nederland op de kaart

Veilig op korte afstand van je voorganger rijden waarbij de auto zelf de snelheid bepaalt en waarbij de bestuurder geen handen aan het stuur heeft. Dat liet TNO zien in het kader van DAVI tijdens de demo ‘the Experience’ van 14 april op de Innovatie Expo.

De Europese transportministers kregen daarom de mogelijkheden om connected en automated voertuigen te ervaren.

DAVI is de samenwerking tussen TU Delft, TNO, AutomotiveNL en Connekt op het gebied van automatisch en coöperatief rijden. De ontwikkelingen in het automatisch rijden staan bij Nederland – als voorzitter van de Europese Unie- hoog op de agenda. De Europese transportministers kregen daarom de mogelijkheden om connected en automated voertuigen te ervaren.
Uniek aan de demonstratie van TNO is dat de auto’s automatisch en coöperatief zijn; de voertuigen beschikken over techniek om automatisch te rijden en zijn ook uitgerust met technieken om te communiceren met andere voertuigen en de infrastructuur. Hierdoor kunnen voertuigen automatisch op korte afstand van elkaar in een colonne rijden, effectief, schoon en veilig.
De samenwerkingspartners van DAVI werken aan het efficiënter, veiliger en duurzamer maken van transport van personen en goederen door het toepassen van coöperatieve, connected en automated technologie. De combinatie van deze technieken zijn de toekomst voor verdere ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen op de openbare weg.

Virtueel carpoolen
TNO werkt aan een toepassing van coöperatief en automatisch rijden: ‘virtueel carpoolen’. Daarbij stap je niet meer bij elkaar in de auto maar laat de automatische auto’s zelf achter elkaar aan rijden. Met industriële partners en grote Europese steden werkt TNO samen om de stedelijke bereikbaarheid te verbeteren. De toepassingen zijn noodzakelijk voor het verbeteren van zuinigheid, doorstroming en veiligheid van het verkeer.

 

Grootschalig testen
DAVI draagt bij aan de aanpak van minister Schultz van Haegen voor het grootschalig testen van zelfrijdende voertuigen op de openbare weg. Bij DAVI wordt kennis verzameld en ontwikkeld om automatische voertuigen uitgerust met coöperatieve systemen te laten rijden op de openbare weg. Op de langere termijn wil DAVI ervoor zorgen dat automatisch rijden voor iedereen toegankelijk is en dat het past in het huidige mobiliteitssysteem.

Samenwerking
TU Delft, TNO, AutomotiveNl en Connekt ontwikkelen en demonstreren binnen DAVI zelfrijdende voertuigen op de openbare weg, samen met de negentien DAVI charter partners. TU Delft ontwikkelt fundamentele kennis van verkeersmanagement, robotica en het gedrag van de bestuurder bij automatisch rijden. Connekt, als netwerkorganisatie, zorgt binnen DAVI voor de verbinding met de sector mobiliteit en inbedding in Nederland. TNO test, ontwikkelt en integreert de systemen voor automatische, coöperatief bestuurde voertuigen in nauwe samenwerking met de automotive industrie, overheden en andere kennisinstellingen. AutomotiveNL, als netwerkorganistie, zorgt voor de samenwerking met de automotive industrie. DAVI realiseert zijn doelstellingen in samenhangende onderzoeksprojecten met Nederlandse en buitenlandse partners.