Voordat het kabinet de portemonnee trekt, wil het eerst onderzoeken of een nieuwe subsidieregeling wel effect zal hebben. De ANWB, Bovag en RAI Vereniging stellen uit eigen onderzoek van wel en hebben hun onderzoeksresultaten gepresenteerd aan minister Kamp van Economische Zaken. De ANWB, Bovag en Rai Vereniging zetten zich samen in voor de toekomst van de elektrische met het initiatief Formule E-team.

Het Formule E-team wenst een nieuwe aanschafsubsidie en een oplaadtegoed. Het Nederlandse kabinet zou voor deze maatregelen 136 miljoen euro vrij moeten maken in de begroting. Het voorgestelde subsidiebedrag is fors: namelijk 6.000 euro in 2017 als consumenten een nieuwe volledig elektrische auto kopen. Het subsidiebedrag loopt af naar 1.500 euro in 2020. Het oplaadtegoed bedraagt 1.000 euro en is bedoeld voor mensen die een tweedehands elektrische of plug-inhybride auto kopen.

Minister Kamp heeft het Planbureau voor de Leefomgeving ingeschakeld om alle cijfers en het beoogde effect te onderzoeken. Dit najaar moeten de onderzoeksresultaten bekend zijn. In de tussentijd profiteren elektrische auto’s al van enkele belastingvoordelen. Zo betaal je geen aanschafbelasting en motorrijtuigenbelasting voor een EV. Ook de bijtelling is laag.

Bron: ZERauto