Dat kan betekenen dat de Duitse autobouwer nog eens 85.000 dure Volkswagens, Audis en Porsches terug zal moeten kopen waarmee de Amerikaanse rekening voor het sjoemelschandaal – nu al meer dan 15 miljard dollar – nog verder kan oplopen.

De California Air Resources Board noemt de door VW voorstelde aanpak ‘niet adequaat’. Ook de recent door VW overhandigde aanvullende informatie is ‘onvolledig en substantieel te weinig’ om de auto’s aan de wettelijke eisen te laten voldoen. De milieudienst van de Amerikaanse staat wil daarom dat de onderhandelingen met VW, die al in februari zijn begonnen, worden voortgezet ‘in de hoop dat we een oplossing kunnen vinden’. De problemen in Californië tonen eens te meer aan dat VW het dieselschandaal voorlopig nog niet achter zich kan laten. "Als er geen oplossing gevonden kan worden die deze auto’s legaal maakt, dan wordt terugkopen een reële mogelijkheid," aldus een analist.