"We voorzien dat je in de toekomst je handen van het stuur kunt halen en dat forensen rustig of productief wordt in plaats van frustrerend en vermoeiend," aldus directeur Jeffrey Zients van de National Economic Council.

Met de richtlijnen wil de federale regering weliswaar strikt de hand houden aan de veiligheid maar tegelijk de deur wijd open zetten voor autonoom rijden. Dat gebeurt vooral vanuit de gedachte dat zelfrijdende auto’s veiliger zijn dan auto’s met een mens achter het stuur. Het ministerie voor transport stelde in dat kader een lijst van 15 veiligheidsaspecten op waar autonoom rijdende auto’s aan moeten voldoen. Die richtlijnen hebben zowel betrekking op het ontwerp en de technologie als op het ‘rijgedrag’ in de praktijk. Bovendien vraagt Washington de staten om hun beleid en regels voor autonoom rijden zo veel mogelijk op elkaar af te stemmen om te voorkomen dat er een oerwoud aan regels ontstaat.