Na die celstraf moet hij nog twee jaar een enkelband dragen waarna hij zal worden uitgewezen naar Duitsland.

De straf is zwaarder dan de 36 maanden cel en 20.000 euro boete die de officier van justitie had geëist. Liang (63) is de eerste werknemer van VW of een ander autobedrijf die in de VS wegens betrokkenheid bij dieselgate is veroordeeld.

Hij werkte 35 jaar voor VW in Duitsland als technicus op de afdeling die dieselmotoren ontwikkelt maar was sinds 2008 gestationeerd bij VW of America. Hij werd gearresteerd toen hij op het vliegtuig naar Duitsland wilde stappen. Voor de rechter had hij zich schuldig verklaard.

Bovendien gaf hij tijdens de verhoren veel informatie over dieselgate en de daarbij betrokken collega’s, wat al heeft geleid tot de aanhouding van de directeur van VW of America Oliver Schmidt. De uitspraak in diens rechtszaak staat voor 6 december op de rol.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding