‘Europese autosector moet snel zijn met EV’s’

“Als de Europese auto-industrie niet snel de overstap maakt naar auto’s met een lage uitstoot, dan zal ze worden weggevaagd door de concurrentie uit de Verenigde Staten en Azië.” Dat is de mening van Europees commissaris Elzbieta Bienkowska van industrie in een gesprek met een aantal financiële kranten.

Volgens Bienkowska is een verdere ontwikkeling van de verbrandingsmotor een ‘doodlopende weg’. De dieselauto noemt ze ‘een technologie uit het verleden’. De nadruk moet daarom komen te liggen op elektrisch rijden. "Als er niet snel genoeg wordt gehandeld, zullen de elektrische auto’s die in 2030 op de weg rijden niet uit Europa komen".

De concurrentie komt vooral van Tesla. Maar ook in China heeft, zoals bekend, de overheid een quotum ingesteld voor elektrische auto’s. In 2019 moet al 10% van de nieuwe auto’s zijn uitgerust met een batterij om op elektriciteit te kunnen rijden. Bienkowska zegt echter niets te zien in quota (‘ik ben tegen een planeconomie’). Ze noemt 2025 wel een belangrijk meetpunt, omdat dan zal blijken of de Europese autobouwers serieus werk hebben gemaakt van de omslag naar elektrisch rijden. "Ik zou teleurgesteld zijn als ze in doorsnee de 15% niet halen. Ze zullen ook daartoe worden gedwongen door consumenten."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

‘Europese autosector moet snel zijn met EV’s’ - Automobielmanagement.nl

‘Europese autosector moet snel zijn met EV’s’

“Als de Europese auto-industrie niet snel de overstap maakt naar auto’s met een lage uitstoot, dan zal ze worden weggevaagd door de concurrentie uit de Verenigde Staten en Azië.” Dat is de mening van Europees commissaris Elzbieta Bienkowska van industrie in een gesprek met een aantal financiële kranten.

Volgens Bienkowska is een verdere ontwikkeling van de verbrandingsmotor een ‘doodlopende weg’. De dieselauto noemt ze ‘een technologie uit het verleden’. De nadruk moet daarom komen te liggen op elektrisch rijden. "Als er niet snel genoeg wordt gehandeld, zullen de elektrische auto’s die in 2030 op de weg rijden niet uit Europa komen".

De concurrentie komt vooral van Tesla. Maar ook in China heeft, zoals bekend, de overheid een quotum ingesteld voor elektrische auto’s. In 2019 moet al 10% van de nieuwe auto’s zijn uitgerust met een batterij om op elektriciteit te kunnen rijden. Bienkowska zegt echter niets te zien in quota (‘ik ben tegen een planeconomie’). Ze noemt 2025 wel een belangrijk meetpunt, omdat dan zal blijken of de Europese autobouwers serieus werk hebben gemaakt van de omslag naar elektrisch rijden. "Ik zou teleurgesteld zijn als ze in doorsnee de 15% niet halen. Ze zullen ook daartoe worden gedwongen door consumenten."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding