Beveiliging VW Brazilië werkte samen met dictatuur

Volkswagen wordt ook nog altijd achtervolgd door de jaren oude problemen rond de collaboratie met het militaire regime dat tot 1985 aan de macht was in Brazilië, al vele decennia één van de belangrijkste buitenlandse markten voor VW.

De door VW ingehuurde historicus Christopher Kopper, hoogleraar aan de universiteit van Bielefeld, heeft vastgesteld dat in ieder geval de beveiliging van de Braziliaanse VW-fabriek destijds medewerking heeft verleend aan de dictatuur. Dat omvatte onder meer het bijhouden en doorgeven van de namen van werknemers die werden beschouwd als linkse militanten en ondervragingen binnen de fabriek zelf waarbij verdachte werknemers ook gemarteld werden. Ook stelde VW de auto’s beschikbaar waarin verdachten door de militaire politie werden weggevoerd. Kopper voegt daar echter aan toe dat er geen duidelijke bewijzen te vinden zijn dat die medewerking door het bedrijf was geïnstitutionaliseerd. Hij onderstreept ook dat hij van Volkswagen alle medewerking heeft gekregen voor zijn onafhankelijke onderzoek.

De geschiedkundige baseert zijn conclusies op verklaringen van voormalige werknemers, documenten uit de archieven van VW in Duitsland en Brazilië en de overheidsarchieven in dat land, aldus een verklaring van VW. Het autobedrijf stelt op dit moment niet van plan te zijn om de slachtoffers of hun nabestaanden financiële schadevergoeding aan te bieden. "We hebben niets te verbergen. We zijn bereid om verder samen te werken met de autoriteiten," zegt Pablo Di Si, de baas van Volkswagen in Zuid-Amerika.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Beveiliging VW Brazilië werkte samen met dictatuur - Automobielmanagement.nl

Beveiliging VW Brazilië werkte samen met dictatuur

Volkswagen wordt ook nog altijd achtervolgd door de jaren oude problemen rond de collaboratie met het militaire regime dat tot 1985 aan de macht was in Brazilië, al vele decennia één van de belangrijkste buitenlandse markten voor VW.

De door VW ingehuurde historicus Christopher Kopper, hoogleraar aan de universiteit van Bielefeld, heeft vastgesteld dat in ieder geval de beveiliging van de Braziliaanse VW-fabriek destijds medewerking heeft verleend aan de dictatuur. Dat omvatte onder meer het bijhouden en doorgeven van de namen van werknemers die werden beschouwd als linkse militanten en ondervragingen binnen de fabriek zelf waarbij verdachte werknemers ook gemarteld werden. Ook stelde VW de auto’s beschikbaar waarin verdachten door de militaire politie werden weggevoerd. Kopper voegt daar echter aan toe dat er geen duidelijke bewijzen te vinden zijn dat die medewerking door het bedrijf was geïnstitutionaliseerd. Hij onderstreept ook dat hij van Volkswagen alle medewerking heeft gekregen voor zijn onafhankelijke onderzoek.

De geschiedkundige baseert zijn conclusies op verklaringen van voormalige werknemers, documenten uit de archieven van VW in Duitsland en Brazilië en de overheidsarchieven in dat land, aldus een verklaring van VW. Het autobedrijf stelt op dit moment niet van plan te zijn om de slachtoffers of hun nabestaanden financiële schadevergoeding aan te bieden. "We hebben niets te verbergen. We zijn bereid om verder samen te werken met de autoriteiten," zegt Pablo Di Si, de baas van Volkswagen in Zuid-Amerika.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding