De waarschuwing kan in de praktijk betekenen dat Ford haar fabrieken in Groot-Brittannië, waar momenteel 7.000 mensen werken, gaat inkrimpen of zelfs sluiten. Dat zou overeenkomen met opmerkingen van financieel directeur Bob Shanks bij het laatste kwartaalbericht dat Ford verlieslatende afdelingen weer winstgevend probeert te maken of anders af zal stoten.

Ook moederbedrijf Tata Motors van Jaguar Land Rover, Nissan en Fiat Chrysler Automobiles hebben de laatste weken weer gewaarschuwd dat Brexit hun Britse activiteiten ernstig in gevaar kan brengen. De autofabrikanten zijn steeds meer ongerust dat er volgend jaar maart een zogenaamde no-deal Brexit komt. Dat betekent dat Groot-Brittannië en de rest van de EU dan geen akkoord hebben bereikt over de toekomstige handelsrelaties. Dat kan leiden tot het – weer – invoeren van grenscontroles waardoor het transport over en weer van onderdelen, componenten of complete auto’s aanzienlijk bemoeilijkt of zelfs onmogelijk zou worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding