Daarnaast wil Scheuer ook dat de automerken de inruilpremies voor oudere dieselwagens verder opvoeren. Als alternatief kunnen ze dan een elektrische auto maar ook een jonger dieselmodel uit bijvoorbeeld een leasevloot aanbieden.

De bewindsman wil met die maatregelen voorkomen dat veel steden in zijn land inrijverboden voor dieselauto’s in moeten voeren om de luchtvervuiling te bestrijden. De normen voor de luchtkwaliteit worden momenteel in 65 grootstedelijke gebieden in Duitsland overschreden.

Scheuer heeft zijn plannen zondag tijdens een topoverleg met de directies van Volkswagen, BMW en Daimler in het ambtsverblijf van kanselier Merkel zelf besproken. De zogenaamde hardware-oplossing voor de dieselproblemen zou die autobedrijven tientallen miljarden gaan kosten. Scheuer is tot nu toe niet van plan om daarvoor ook met staatssteun over de brug te komen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding