Ghosn én Nissan in staat van beschuldiging

De Japanse justitie heeft Carlos Ghosn maar ook de onderneming Nissan in staat van beschuldiging gesteld. Dat betekent dat Ghosn voorlopig nog wel in de gevangenis zal blijven. Ook Greg Kelly, bij Nissan destijds rechterhand van Ghosn, is formeel beschuldigd en blijft in de cel.

nissan carlos ghosn

De voormalige topman van Nissan en het autobedrijf zelf worden er van verdacht valse financiële verklaringen opgesteld te hebben. Het gaat er daarbij om dat ze de inkomsten van Ghosn veel te laag hebben opgegeven en dus ook belasting hebben ontdoken. Andere beschuldigingen, zoals het gebruik van bedrijfsgelden voor de aankoop van privé woningen, worden nog onderzocht.

Ghosn was vlak voor zijn onverwachte arrestatie van plan om als bestuursvoorzitter van dat bedrijf zijn opvolger als CEO Hiroto Saikawa te wippen. Hij zou, zo meldt de Wall Street Journal, niet tevreden zijn geweest over de tegenvallende financiële resultaten bij Nissan waar hij toen nog wel bestuursvoorzitter was. Nissan maakte eerder bekend dat het over de eerste helft van het lopende boekjaar een winstdaling met 17 procent moest incasseren. 

Bovendien vond chairman Ghosn dat Saikawa de keuringsschandalen bij Nissan niet op de juiste manier had aangepakt waardoor het automerk veel publicitaire schade opliep. Vrijdag nog moest Nissan weer 150.000 auto’s in Japan terugroepen omdat er iets niet in orde was met de goedkeuring. 

Na de arrestatie van Ghosn leverde juist Saikawa tijdens een persconferentie ongezien felle kritiek op zijn voorganger als CEO. Die zou de zaken op allerlei manieren hebben bedonderd en ook te veel als dictator zijn opgetreden. Ghosn is twee dagen na zijn aanhouding ook direct als bestuursvoorzitter van Nissan aan de kant geschoven.

Ghosn én Nissan in staat van beschuldiging - Automobielmanagement.nl

Ghosn én Nissan in staat van beschuldiging

De Japanse justitie heeft Carlos Ghosn maar ook de onderneming Nissan in staat van beschuldiging gesteld. Dat betekent dat Ghosn voorlopig nog wel in de gevangenis zal blijven. Ook Greg Kelly, bij Nissan destijds rechterhand van Ghosn, is formeel beschuldigd en blijft in de cel.

nissan carlos ghosn

De voormalige topman van Nissan en het autobedrijf zelf worden er van verdacht valse financiële verklaringen opgesteld te hebben. Het gaat er daarbij om dat ze de inkomsten van Ghosn veel te laag hebben opgegeven en dus ook belasting hebben ontdoken. Andere beschuldigingen, zoals het gebruik van bedrijfsgelden voor de aankoop van privé woningen, worden nog onderzocht.

Ghosn was vlak voor zijn onverwachte arrestatie van plan om als bestuursvoorzitter van dat bedrijf zijn opvolger als CEO Hiroto Saikawa te wippen. Hij zou, zo meldt de Wall Street Journal, niet tevreden zijn geweest over de tegenvallende financiële resultaten bij Nissan waar hij toen nog wel bestuursvoorzitter was. Nissan maakte eerder bekend dat het over de eerste helft van het lopende boekjaar een winstdaling met 17 procent moest incasseren. 

Bovendien vond chairman Ghosn dat Saikawa de keuringsschandalen bij Nissan niet op de juiste manier had aangepakt waardoor het automerk veel publicitaire schade opliep. Vrijdag nog moest Nissan weer 150.000 auto’s in Japan terugroepen omdat er iets niet in orde was met de goedkeuring. 

Na de arrestatie van Ghosn leverde juist Saikawa tijdens een persconferentie ongezien felle kritiek op zijn voorganger als CEO. Die zou de zaken op allerlei manieren hebben bedonderd en ook te veel als dictator zijn opgetreden. Ghosn is twee dagen na zijn aanhouding ook direct als bestuursvoorzitter van Nissan aan de kant geschoven.