“Hoewel we een no-deal Brexit hebben weten te vermijden, is het volstrekt onaanvaardbaar dat we als autowereld twee jaar na het begin van de onderhandelingen over die Brexit nog steeds niet weten waar we aan toe zijn. Die onzekerheid heeft al enorme schade aangericht, autofabrieken zijn tijdelijk stil gelegd, de investeringen zakken snel in en er gaan banen verloren. Dit kan zo niet doorgaan,’’ roept de Britse Society of Motor Manufacturers and Traders SMMT uit na het zoveelste uitstel van Brexit.

“Het parlement en de regering moeten dit respijt nu doelgericht gebruiken om no-deal Brexit definitief van tafel te halen en te zorgen voor een oplossing op lange termijn waardoor de handel zonder belemmeringen door kan gaan. Als dat niet lukt, dan krijgen we op 31 oktober alsnog een vernietigende no-deal Brexit.’’

Handel zonder belemmeringen

Groot-Brittannië zou oorspronkelijk op 29 maart jongstleden uit de EU treden. Autofabrikanten hadden zich daar ook op voorbereid door juist rond die datum het jaarlijkse grote onderhoud aan de machines te plannen. Dat is onder meer het geval in de Mini-fabriek van BMW in Oxford en bij verschillende fabrieken van Jaguar Land Rover.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding