CDA wil namaken kentekenplaten strafbaar maken

Het CDA wil het namaken van kentekenplaten strafbaar maken. Dat zei Tweede Kamerlid Wytske Postma in het televisieprogramma Nieuwsuur. Nu is alleen nog het stelen van kentekenplaten strafbaar.

CDA wil namaken kentekenplaten strafbaar maken

Als een kentekenplaat van een auto wordt gekopieerd, kan de kopie op een gestolen auto van hetzelfde model auto worden gezet. Het wordt dan moeilijk om een gestolen voertuig op te sporen. Een boete voor te hard rijden door een auto met een nagemaakte kentekenplaat, wordt dan bijvoorbeeld opgestuurd naar de eigenaar van de auto met de originele plaat.

De kopieën worden veelal besteld op zogeheten ‘funplatewebsites’ waar je onder meer een kentekenplaat met eigen tekst kunt laten maken. Die platen mogen niet op een auto worden gebruikt. “Wij willen de wet aanpassen en het dupliceren even strafbaar maken als diefstal van een kentekenplaat”, aldus Postma. “De funplatebedrijven moeten ook worden aangepakt. Zulke bedrijven mogen geen kenteken uitgeven dat gekoppeld is aan een auto.”

CDA wil namaken kentekenplaten strafbaar maken - Automobielmanagement.nl

CDA wil namaken kentekenplaten strafbaar maken

Het CDA wil het namaken van kentekenplaten strafbaar maken. Dat zei Tweede Kamerlid Wytske Postma in het televisieprogramma Nieuwsuur. Nu is alleen nog het stelen van kentekenplaten strafbaar.

CDA wil namaken kentekenplaten strafbaar maken

Als een kentekenplaat van een auto wordt gekopieerd, kan de kopie op een gestolen auto van hetzelfde model auto worden gezet. Het wordt dan moeilijk om een gestolen voertuig op te sporen. Een boete voor te hard rijden door een auto met een nagemaakte kentekenplaat, wordt dan bijvoorbeeld opgestuurd naar de eigenaar van de auto met de originele plaat.

De kopieën worden veelal besteld op zogeheten ‘funplatewebsites’ waar je onder meer een kentekenplaat met eigen tekst kunt laten maken. Die platen mogen niet op een auto worden gebruikt. “Wij willen de wet aanpassen en het dupliceren even strafbaar maken als diefstal van een kentekenplaat”, aldus Postma. “De funplatebedrijven moeten ook worden aangepakt. Zulke bedrijven mogen geen kenteken uitgeven dat gekoppeld is aan een auto.”