Bovag: Oekraïense vluchteling mag in loondienst

Sinds 1 april van dit jaar mogen vluchtelingen uit Oekraïne in loondienst werken in Nederland. De werkgever heeft dan geen tewerkstellingsvergunning nodig. Wel moet hiervan melding worden gedaan bij het UWV.

Dat meldt BOVAG in reactie op de veel gestelde vraag van leden of ze deze mensen een baan mogen aanbieden en zo ja, waar ze dan rekening mee moeten houden. Vluchtelingen uit Oekraïne vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Zij krijgen de status van ‘tijdelijk beschermde’ en mogen hierdoor in loondienst werken. Elke vluchteling krijgt van de IND een document waaruit blijkt dat ze verblijven op grond van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Op die manier kunnen bedrijven dus te weten komen of de potentiële medewerker onder de vrijstelling van de werkvergunning valt. Daarnaast krijgen ze een BSN-nummer zodat ze een bankrekening kunnen openen en de werkgever dit door kan geven aan de Belastingdienst voor de opgave van de loonbelasting.

UWV

Wie een vluchteling uit Oekraïne in dienst wil nemen, meldt dat bij het UWV via een op de BOVAG-site opgenomen formulier. Deze melding moet tenminste twee werkdagen voor aanvang van de werkzaamheden gedaan worden. De werkgever krijgt een ontvangstbevestiging van het UWV. Wanneer de werkzaamheden wijzigen of de duur van de arbeidsovereenkomst wijzigt dan moet dit worden doorgeven aan het UWV via een ander formulier. Dit formulier is nog in ontwikkeling.

Nederlands recht

Wanneer een bedrijf een vluchteling uit Oekraïne een arbeidsovereenkomst aanbiedt, gelden de regels op basis van het Nederlands arbeidsrecht en de van toepassing zijnde cao. Zo moet dus minimaal het salaris betaald worden dat de cao voorschrijft (of minimaal het wettelijk minimumloon als er geen cao van toepassing is). En het salaris moet giraal, dus via de bank, betaald worden op basis van de Wet Aanpak Schijnconstructies.

Lees ook:
BOVAG: 7 procent salarisverhoging voor koopkrachtverbetering

Reageren
500 tekens over
Bovag: Oekraïense vluchteling mag in loondienst - Automobielmanagement.nl

Bovag: Oekraïense vluchteling mag in loondienst

Sinds 1 april van dit jaar mogen vluchtelingen uit Oekraïne in loondienst werken in Nederland. De werkgever heeft dan geen tewerkstellingsvergunning nodig. Wel moet hiervan melding worden gedaan bij het UWV.

Dat meldt BOVAG in reactie op de veel gestelde vraag van leden of ze deze mensen een baan mogen aanbieden en zo ja, waar ze dan rekening mee moeten houden. Vluchtelingen uit Oekraïne vallen onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. Zij krijgen de status van ‘tijdelijk beschermde’ en mogen hierdoor in loondienst werken. Elke vluchteling krijgt van de IND een document waaruit blijkt dat ze verblijven op grond van de Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Op die manier kunnen bedrijven dus te weten komen of de potentiële medewerker onder de vrijstelling van de werkvergunning valt. Daarnaast krijgen ze een BSN-nummer zodat ze een bankrekening kunnen openen en de werkgever dit door kan geven aan de Belastingdienst voor de opgave van de loonbelasting.

UWV

Wie een vluchteling uit Oekraïne in dienst wil nemen, meldt dat bij het UWV via een op de BOVAG-site opgenomen formulier. Deze melding moet tenminste twee werkdagen voor aanvang van de werkzaamheden gedaan worden. De werkgever krijgt een ontvangstbevestiging van het UWV. Wanneer de werkzaamheden wijzigen of de duur van de arbeidsovereenkomst wijzigt dan moet dit worden doorgeven aan het UWV via een ander formulier. Dit formulier is nog in ontwikkeling.

Nederlands recht

Wanneer een bedrijf een vluchteling uit Oekraïne een arbeidsovereenkomst aanbiedt, gelden de regels op basis van het Nederlands arbeidsrecht en de van toepassing zijnde cao. Zo moet dus minimaal het salaris betaald worden dat de cao voorschrijft (of minimaal het wettelijk minimumloon als er geen cao van toepassing is). En het salaris moet giraal, dus via de bank, betaald worden op basis van de Wet Aanpak Schijnconstructies.

Lees ook:
BOVAG: 7 procent salarisverhoging voor koopkrachtverbetering