Benedictus is geboren in de Duitse plaats Marktl am Inn, ongeveer een uur rijden van München, de standplaats van BMW. En dus mocht de Duitse BMW Groep op audiëntie bij de Heilige Vader in Rome. Aan de vaderlandse visite hield Benedictus XVI een X5 over, overhandigd door zijn oude landgenoot Dr. Michael Ganal (bestuurslid van BMW AG) en zijn nieuwe landgenoot Marco Saltalamacchia (president van BMW Italië). Michael Ganal, hoofd marketing en verkoop van BMW, zegt dat het merk trots is dat het de paus wederom van een auto heeft kunnen voorzien. Wederom, want het Beierse merk was namelijk al goed vertegenwoordigd in de pauselijke parkeergarage. De officiële Vaticaan-vloot bestond reeds uit een BMW 5- en 7-serie, met daarnaast nog twee C1 scooters. De vorige, Poolse paus ontving Fiat-topmannen en Ferrari-coureurs bij de vleet (en ‘onze’ Harry Mulisch niet te vergeten, in 1999). Ook ruilde hij zijn Mercedes al eens in voor een Lancia. Benedictus XVI verkocht, toen hij tot ceo van het Vaticaan werd gebombardeerd, zijn Golf (met financieel succes voor de koper, die ‘m met veel winst wist door te verkopen). De bekendste ‘pausmobiel’ blijft echter de G-klasse van BMW’s grootste concurrent, Mercedes-Benz. In deze auto kan de paus rechtop staan en de gelovigen toewuiven vanachter gewapend glas. Een woordvoerder van BMW meldt dat de X5 zeker niet als nieuwe ‘pausmobiel’ moet worden gezien.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding