De twee andere finalisten waren Hans Blink (Athlon Car Lease) en Luc van Bussel (Profile International). In vijf jaar tijd heeft Muller ‘uit het niets’ een autofabriek opgebouwd. De jurist (ex-Wijsmuller en McGregor) startte in 2001 vanuit zijn passie voor auto’s met Spyker Cars, in eerste instantie samen met ontwerper Maarten de Bruin. Muller wist het merk – opboksend tegen veel scepsis – tot leven te brengen, aldus de jury. Die bestond uit Fred van Beijnum (voormalig VW/Audi-ondernemer), Huub van de Coolwijk (voorheen president-directeur DaimlerChrysler Nederland en voorzitter RAI Auto’s) en ex-minister Willem Vermeend. Muller zou een zeer eigen visie aan een grote daadkracht paren en waarmaken wat vrijwel niemand voor mogelijk houdt. Victor Muller kreeg zijn onderscheiding tijdens een gala-avond in Bilderberg Résidence Groot Heideborgh. Kandidaten die werden aangemeld vanuit de autobranche werden door KPMG en Heiwegen Consultancy gescreend op punten als bedrijfsprestaties (financieel resultaat, marktaandeel, kwaliteit personeel & organisatie) en persoonlijke prestaties (strategisch inzicht, leiderschap en charisma). Uit de kandidaten werden de drie finalisten geselecteerd die door de jury zijn beoordeeld.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding