Zij houden binnenkort alleen de tweezitter Fortwo in de verkoop. En laat die handel nou vrijwel uitsluitend gaan verlopen via de Mercedes-dealers, verklapt een hooggeplaatste DaimlerChrysler-manager in het Duitse vakblad Automobilwoche. Over het motief is hij klip en klaar: “Op den duur kunnen de Smart-Centers niet met slechts één model overleven.” Op dit moment wordt Smart in Duitsland al bij meer dan vijftig Mercedes-dealers verkocht volgens het shop-in-shop-principe. Dealers die, soms vorig jaar nog, tot 550 duizend euro hebben geïnvesteerd in hun Smart-Center, vrezen dat ze de kosten er niet uit zullen halen. Ook betwijfelen ze of de fabrikant hen een passende schadevergoeding zal verstrekken. “Smart is niet gestruikeld over de auto zelf”, zegt een dealer, “maar over de marketing. Over de schade die de dealers lijden praat niemand.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding