Zowel door binnenlandse acquisities als door expansie over de eigen landsgrenzen zagen vrijwel alle autogroepen hun omzet in 2006 stevig toenemen. De grootste autogroep van Europa (Porsche Holding, waartoe ook de Nederlandse Nefkens Holding behoort) behaalde vorig jaar met Volkswagen importactiviteiten in tien landen (meest Balkan) en retailactiviteiten met dertien merken in vijftien landen een totaalomzet van meer dan tien miljard euro. Dit en meer is aan het licht gekomen door een grootschalig onderzoek uitgevoerd door het Franse bureau Autobiz dat de honderd grootste autogroepen van Europa in kaart heeft gebracht. Ook de grote Nederlandse auto-ondernemers roeren zich danig op het Europese toneel. Pon (foto) bekleedde vorig jaar, mede door de verkoop van 121 duizend nieuwe auto’s, zelfs de vierde plaats met een omzet van 3,2 miljard euro. Kroymans is met bijna twee miljard euro omzet elfde. De sterk op binnenlandse Toyota-import en -retail georiënteerde Louwman-groep staat op de vijftiende omzetplaats, de vooral in Oost-Europa expanderende Autobinck Holding is achttiende. De Stern-groep – dat zich uitsluitend op autoretail binnen de Nederlandse markt concentreert – sluit de rijen van de Top 25. Het sterke entrepreneurschap van Nederlandse groepen in de Europese automotive-top is zonder meer opvallend, aldus Till Klein, consultant van Autobiz. De onderzoekers van Autobiz hebben hun bevindingen neergelegd in een rapport waarin een volledig beeld wordt geschetst van de huidige situatie rondom de autogroepen. Dit onderzoek wordt in Nederland gedistribueerd via DealerSupportNet, bekend van zijn eigen jaarlijkse Holding Top-50. ( www.dealersupportnet.nl .) Meer hierover in AM 14 van 10 augustus.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding