Voor die handeling werd Wim Deetman, burgemeester van Den Haag, naar de bouwplaats gereden door Evert Louwman in één van zijn fraaie museumstukken, een Bentley 3 Litre uit 1929. Op de achterbank van de open vierzitter hadden Marnix Norder, wethouder Bouwen en Wonen en Ronald Kooyman, general manager van de Louwman Collection plaats genomen. Het nieuwe museum, dat is ontworpen door de Amerikaanse architect Michael Graves, bestaat uit een rechthoekig gebouw met een in landhuisstijl opgetrokken front, een inspringend voorterrein en een grote waterpartij. De grond rond het museum moet na de voltooiing van het gebouw weer in de landschappelijke omgeving opgaan. De collectie historische automobielen die Evert Louwman in de zomer van 2009 uit Raamsdonksveer naar het nieuwe museum zal overbrengen, zal een zo compleet mogelijk overzicht geven van de belangrijkste en meest kenmerkende modellen uit de geschiedenis van de automobiel. De Louwman Collectie wordt door kenners beschouwd als één van de mooiste automobielcollecties ter wereld. Deetman zei tijdens de korte plechtigheid dat hij verwacht dat op de gevel van het nieuwe museum niet Nationaal, maar International Automobiel Museum zal prijken. Met de komst ervan is de stad in ieder geval zeer gelukkig, want, zo zei hij: “het verhoogt de cruciale functie van Den Haag.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding