Zo steeg de afzet van trucks in het 3,5 tot 16 ton segment met 14,5 procent en klom de afzet van de zware jongens (>16 ton) ook nog eens met 13,2 procent. Opgeteld is Europa dit jaar al 276.499 nieuwe trucks ‘rijker’, tegenover 242.679 stuks in dezelfde periode in 2007. Verder nam ook de afzet van nieuwe bussen stevig toe: +26,2 procent (van 13.135 bussen tot en met april 2007 naar 16.581 dit jaar).

Opvallend is dat grootafnemer Duitsland te kampen heeft met een verminderde vraag naar bedrijfswagens, terwijl Frankrijk en Groot Brittannië (de nummers twee en drie) juist een vraagtoename noteren van meer dan 30 procent. Overigens blijft de truckvraag in de Oost-Europese markten wat achter op de groei in West-Europa. Dit geldt niet voor de verkoop van bussen, waarvoor in de nieuwe lidstaten juist sprake is van een sterke inhaalvraag.

De Nederlandse bedrijfswagensector boert ondertussen aardig mee op het Europese toneel; zowel in vrachtwagens als bestelwagens ligt de afzettoename in ons land zelfs ver boven het toch al stevige groeigemiddelde in Europa. In de bussenmarkt behoort ons land tot de kaboutermarkten, wat niet wegneemt dat ook hier de afzet met 21,6 procent geklommen is dit jaar.

 

Zie voor meer cijfers op http://www.dealersupportnet.nl/

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding