‘De import van auto’s neemt jaarlijks toe en die trend lijkt door te zetten’, aldus de Rijksdienst voor het Wegverkeer op zakenwebsite Z24. Afgelopen jaar steeg het aantal geïmporteerde vierwielers met 24 procent naar bijna 97 duizend.

 

Opvallend is de toenemende vraag naar wagens uit de Verenigde Staten.  De lage dollar is voor veel Nederlanders een reden hun droomauto uit de VS te importeren. Dat kunnen kleine jonge Aziatische auto’s zijn of Amerikaanse oldtimers. De typische zwaardere benzinegebruikers worden ook veel geïmporteerd, laat Bap Hop van importauto’s.nl weten. ‘En natuurlijk zal die nieuwe eigenaar ook last ondervinden van de hogere benzineprijzen. Maar mensen die een wagen met hoger verbruik invoeren, kunnen het tanken ook best betalen’, aldus Hop.

 

Het zijn voornamelijk exclusieve auto’s waarnaar de vraag toeneemt. ‘Voor deze week heb ik onder meer een Aston Martin, een Porsche 911 cabrio en een Infiniti op de lijst staan’, zegt Hop. De voordelen voor nieuwere types kunnen oplopen tot vijftienduizend euro. Voor oudere modellen is het voordeel globaal maximaal tienduizend euro. ‘Ook jonge luxe auto’s die nog niet in Nederland beschikbaar zijn, zijn in trek. Zoals de Japanse Infiniti, het paradepaardje van Nissan", stelt Hop. De aanschafprijzen van geïmporteerde modellen verschillen van tienduizend euro tot wel boven de 65 duizend euro.

 

‘De grote benzineslurpers zijn in ons land vrij prijzig en worden daarom vanuit de VS overgebracht. In Nederland hebben we ook last van de hogere olieprijs, maar wij zijn daar wel aan gewend’, zegt Hop. ‘Wie een auto uit de Verenigde Staten invoert, moet rekening houden met een minimale kostenpost van vierduizend euro. Onder meer voor het transport.’ Ook moet betaald worden voor bpm, invoerheffing van tien procent en 19 procent btw. Desondanks loont het in sommige gevallen een auto vanuit de VS te importeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding