Boris is afgestemd op onderhoud aan met name jonge auto’s, op basis van de fabrieksspecificaties. Dat is noodzakelijk om garantie te waarborgen. De database van merken en modellen loopt terug tot medio jaren negentig.

In de servicemodule van Boris geeft de autotechnicus het kenteken in, waarna hij een overzicht krijgt van alle mogelijke onderhoudsbeurten en extra werkzaamheden. Ook kan hij een offerte en/of checklist aanmaken die hij eventueel kan voorzien van de kilometerstand, NAW-gegevens en het werkordernummer. Wie bepaalde informatie of documentatie niet kan vinden, kan een beroep doen op een helpdesk, die wordt gedragen door Mivar.

Het servicegedeelte van Boris is gratis voor leden van Bovag Onafhankelijke Autobedrijven. Aanvullende informatie zoals technische gegevens, handboeken en reparatietijden zijn beschikbaar tegen betaling. Het eerste jaar krijgen de leden veertig procent korting op deze modules.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding