De meerderheid – twee op de drie mensen (66 procent) – geeft echter aan de plannen helemaal niet aan te passen als gevolg van het huidige economisch sentiment. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO Automotive naar het sentiment onder potentiële autokopers.
Vóór het losbarsten van de crisis waren er méér mensen die van plan waren binnen drie maanden tot aanschaf van een nieuwe auto over te gaan dan dat er mensen waren die dat binnen drie tot zes maanden zouden willen doen. Maar momenteel is de laatste groep iets groter dan de eerste. En dan nog blijft het aandeel mensen dat van plan is binnen een jaar en binnen twee jaar tot aanschaf van een nieuwe auto over te gaan van gelijke omvang. Daarmee is dus eerder sprake van uitstel dan van afstel.
Vincent Groen, directeur TNS NIPO Automotive: "Om het gat tussen nieuwprijs en inruil te dichten, hebben velen er geld voor opzij gezet, gespaard. Dat geld voor de aanschaf is er. Het is interessant om te zien hoe de financiële prioriteiten momenteel verschuiven. Het veiligstellen van de hypotheek zal belangrijker zijn dan de geplande aanschaf van een auto."
NIPO ondervroeg ruim elfduizend personen van 18 jaar en ouder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding